İklim KriziManşet

BM dünya ülkelerini acilen Paris Anlaşması hedeflerini uygulamaya çağırdı!

0

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) bugün yayınladığı Emisyon Raporu’nda hükümetlere ve devlet dışı aktörlere Paris Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşabilmek için acil eylem çağrısı yaptı. UNEP’in sekizinci Emisyon Açığı Raporu 6-17 Kasım tarihlerinde Almanya’nın Bonn kentinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde yayınlandı.

Raporda Arjantin, Suudi Arabistan ve Türkiye, “2020 için emisyon hedefi koymamış G20 ülkeleri” olarak gösterildi. Paris anlaşmasının iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için ihtiyaç duyulanların sadece üçte biri olduğu vurgulanan raporda bazı sektörlerde yapılacak yatırımların emisyonları azaltmak konusunda çok etkili olabileceği aktarıldı.

2030’a kadar emisyonlar gerekenin sadece üçte biri kadar azalacak

UNEP’in raporuna göre, ton başına 100 doların altında bir yatırımla emisyonlar 2030 yılına kadar her yıl 36 gigaton azaltılabilir.

Raporda, “kısa ömürlü çevre kirleticilere ilişkin yapılan Montreal Protokolü Kigali Değişikliği’nin ve 2020 yılına kadar G20 ülkelerinin Cancun’daki zirvede belirlenen hedeflerine daha sıkı sarılmasının da iklimin etkilerini minimize edebileceği” vurgulanıyor.

Raporda, ülkeler tarafından verilen sözlerin 2030’a kadar emisyonları gerekenin sadece üçte biri kadar azaltabileceği vurgulanıyor ve özel sektör ve ulusal seviyede alınan eylemlerin bu endişeleri dindirecek yönde olmadığı eleştirisi yapılıyor.

2100 yılına gelindiğinde sıcaklıklar en az üç derece yükselecek

Paris anlaşmasında küresel ısınmanın iki derecenin altında olması istenmiş, hatta 1.5 derece hedefi konmuştu.

Ancak, rapora göre ülkelerin belirlediği katkılar tam olarak gerçekleştirilse bile 2100 yılına gelindiğinde sıcaklıklar en az üç derece yükselecek. ABD’nin Paris Anlaşması’ndan geri çekilme ihtimali ise bu tabloyu daha da kötüleştirebilir.

Rapor Paris’te verilen sözlerin tutulması halinde 2030 yılında sera gazı emisyonların 11 ila 13.5 gigaton karbondioksite yükseleceğini öngörüyor; bu da Paris’te konulan “iki derece” hedefi için gerekli olan düzeyin üzerinde.

Bir gigaton emisyon kabaca Avrupa Birliği’nde (havacılık da dahil) bir yıl boyunca tüm ulaşımın ürettiği emisyona karşılık geliyor.

Yeni kömürlü termik santraller açılmamalı

Paris hedeflerine ulaşılabilmesi için bir diğer yardımcı etkenlerden birinin yeni kömürlü termik santrallerin açılmaması olduğu belirtildi. Dünyada toplam 1964 GW kurulu gücünde 6.683 aktif kömürlü termik santral olduğu tahmin ediliyor. Bu kömürlü termik santraller ömürlerini tamamlamadan kapatılmadığı ve Karbon Yakalama ve Gömme teknolojisiyle yenilenmediği takdirde, toplam 190 Gt karbon dioksit salacak.

2017 başlarında, inşaat halinde 273 GW ve planlama aşamasında 570 GW kömürlü termik santral kurulu gücü vardı. Bu yeni kömürlü termik santraller faaliyete geçtikleri takdirde yaklaşık toplam 150 gigaton karbondioksit emisyonuna sebep olabilir. Dünyadaki toplam kömüre dayalı enerji üretiminin yaklaşık %85’i on ülkede yapılıyor: Çin, Hindistan, Türkiye, Endonezya, Vietnam, Japonya, Mısır, Bangladeş, Pakistan ve Güney Kore Cumhuriyeti.

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.