Hayvan HaklarıManşet

Hayvan hakları savunucularından Eyüp Belediyesi’nin kötü muamelesine protesto

0

İstanbul’un Eyüp ilçesinde sokak köpeklerinin oklu iğnelerle vurularak toplandığı ve bazılarının yaşamını yitirdiği iddiaları hayvan hakları savunucularını harekete geçirdi. birçok STK, hayvan hakları dernekleri ve yüzlerce yurttaş Eyüp Belediyesi önünde toplanarak eylem yaptı. Aralarında şarkıcı Yonca Evcimik ve Leman Sam’ın da bulunduğu pek çok ünlü ismin destek verdiği eylemde Eyüp Belediyesi ve Belediye Başkanı Remzi Aydın protesto edildi.

Yurttaşlar sık sık Aydın’ı istifaya çağıran sloganlar attı. Bir hafta süre içerisinde 300’e yakın köpeğin belediye tarafından toplatıldığını söyleyen yaşam savunucuları, bu hayvanların nereye götürüldüğüne ilişkin belediyeye yönelttikleri soruların karşılıksız kaldığını ifade etti.

Meclis’e de taşındı

Sokak köpeklerinin toplanması sırasında veteriner hekim desteği alınmadığı, köpeklerin oklu iğnelerle vurulduğuna dair haberler üzerine CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi vermişti.

Sosyal Haklar Derneği’nden kamuoyu açıklaması

Sosyal Haklar Derneği Hayvan Hakları Çalışma Grubu Eyüp’teki hayvan hakları katliamı hakkında kamuoyu açıklaması yaptı. Açıklamada;

“Geçtiğimiz Salı gününden beri Eyüp Belediyesi’nin Sokak köpeklerini usulsüz ve etik olamayan biçimlerde topladığı haberleri paylaşılmakta, paylaşılan görüntüler de haberleri doğrular nitelikte. Yürürlükte olan 5199 nolu Hayvan Hakları Kanununun 6. Maddesine göre kısırlaştırılıp aşılanan kent hayvanlarının “alındıkları ortama bırakılmaları esastır”, yerel yönetimler de bununla yükümlüdür. Daha da ötesi kanun uygulama yönetmeliğinin belediyelerin yapacaklarına ilişkin söyledikleri arasında bölgedeki lokantalardan hayvan beslemeye uygun yiyeceklerin toplanması ve (gönüllü kuruluşlarla işbirliği içinde) bulundukları ortamlara “besleme odakları” kurmak da var. Hal böyleyken yüzlerce köpeği nereden alındığının takibinin hiç de kolay olmayacağı bir biçimde adeta eşyaymış gibi kamyonetlere tıkıştırmak kanuni olmadığı gibi vicdani de değildir.

Sosyal Haklar Derneği Hayvan Hakları Çalışma Grubu kentlerin de insan olmayan canlılarla paylaşmak zorunda olduğumuz mekanlar olduğu doğrusu ile Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde de söylendiği gibi “tüm hayvanlar saygı görme hakkına sahipken” kent hayvanlarının bu biçimde “toplanmasına “ karşıdır. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz.” denildi.

 

(Birgün, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.