Günün ManşetiManşetTürkiye

[Özel Haber] “Denizdeki gararti” Cemil’i karartmaz!”

0

Türkiye’de sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan isimlere bir yenisi daha eklendi. Dün ifade vermek için Hopa Adliyesi’ne giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hopa İlçe Başkanı çevre aktivisti ve yazar Cemil Aksu, “suçu ve suçluyu övme” suçlamasıyla tutuklanarak Artvin Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

19 Ekim’de Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yapılan operasyonda Aksu, eşi Hopa ESP İlçe Başkanı Nurcan Vayiç Aksu ile beraber başka bir dosyadan ifade vermesi gerektiği söylenerek gözaltına alınmıştı. Aksu ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmış, dört gün gözaltında tutulan eşi Nurcan Vayiç Aksu ise 24 Ekim’de sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

“Denizdeki gararti” Cemil’i karartmaz!”

Yazar, çevirmen ve yayıncı Tanıl Bora, Yeşil Gazete’ye ekoloji üzerine çalışmalarıyla bilinen Cemil Aksu’yu şu sözlerle anlattı:

“Cemil Aksu’yla uzun süreli hapisliği sırasında mektup arkadaşlığı yaparak tanıştım. Yayınevine kitap yollama dileğiyle yazdığı mektubun dili, üslubu benzer mektuplardan farkıydı, uzunca bir cevap yazdım, öyle öyle yazışmaya başladık ve sanırım beş sene kadar mektup arkadaşlığı yaptık.

Hapisten çıktıktan sonra da e-mail üzerinden mektup arkadaşlığımız sürdü, bu arada yüz yüze de tanıştık, birkaç kez hasbihal etme fırsatımız oldu. Çok okuyan, okuduğu üzerine kendi aklıyla düşünen, fikrini kendi kelimeleriyle söyleyen bir “kafa” olarak tanıdım onu. Kendi sözü olan birisidir. Tabii aynı zamanda cevval bir aktivist.

Karadeniz’in sahici dokusuna nüfuz etmeye çalışan has bir “yerli”si aynı zamanda! Son yıllarda sosyalist fikriyatına, asla “yapıştırma” olmayan  bir ekolojizm kattı, ona da eleştirel ve geniş ufuklu bir bakış açısı getirdi, getiriyor, daha da getirecektir. “Denizdeki gararti” Cemil’i karartmaz!


Fotoğraf Birsen Kaya’nın Gazete Duvar’da yayınlanan “Arev’e nasıl anlatmalı” başlıklı yazısından alınmıştır.

Cemil Aksu kimdir?

Gor-Hemşin Kültürü Dergisi’nde yayın kurulu üyesidir. 1996 yılında politik suçlamalarla tutuklanan Aksu 2004 yılında serbest bırakıldıktan sonra Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans yaptı. 2008-2011 arasında Bir Yaşam dergisinin editörlüğünü yaptı. Yerel tarih, kimlik, ekoloji ve sosyalist siyaset üzerine yazıları yayınlandı. Meryem Özçep ile birlikte hazırladığı “Kimlikler, Çıkarlar, Siyasetler: Karadeniz Siyasetine Hopa’dan Bakmak” yazısı Değişen Karadeniz’i Anlamak kitabında yer aldı. Sinan Erensü ve Erdem Evren ile beraber “Sudan Sebepler: Türkiye’de Neo-Liberal Su-Enerji Politikaları ve Direnişler” kitabının editörlüğünü yaptı.  Aksu çiftinin altı yaşında Arev adlı bir çocukları var.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.