EnerjiManşet

Avrupa’da kömürü terk edenler kervanına İtalya da katıldı

0

Avrupa’nın uzun zamandır devam eden kömürle vedalaşma sürecine bir ülke daha katıldı. İtalya hükümeti kömüre dayalı elektrik üretimini terk etme kararı aldı. 2025 yılına kadar İtalya’da tüm kömürlü termik santrallerin kapatılacağı açıklandı.

Açıklama, dün öğleden sonra İtalya Parlamentosu’nda Ulusal Enerji Planı Taslağı sunumunda İtalya Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galleti tarafından yapıldı. Nihai planın ise Kasım başında hükümet tarafından onaylanması bekleniliyor.

Böylece İtalyanlar, Birleşik Krallık, Hollanda, Fransa ve Portekiz’den sonra kömürü terk eden ülkeler kervanına katılmış oldu.

Açıklamanın ardından sivil toplum sözcüleri İtalya’dan gelen açıklamanın Fransa, Birleşik Krallık ve Hollanda gibi büyük Batı Avrupa ülkelerinin benzer vaatleri takip ettiğini ve Almanya’ya bu ülkelerin izinden gitmesi ve sürmekte olan koalisyon müzakerelerinde benzer önlemlerde anlaşmaları yolunda baskı oluşturduğunun altını çizdi.

Avrupa kömüre dayalı elektrik üretimini kademeli olarak terk ediyor

Belçika ve Baltık ülkelerinin de aralarında bulunduğu yedi Avrupa Birliği ülkesi, kömürü tamamen terk etmiş durumda. 

Birleşik Krallık geçtiğimiz günlerde 2025’e kadar kademeli olarak kömürü terk etme taahhüdünü tekrarladı ve Kanada ile birlikte kömürlü termik santrallerin sonunu getirmek için bir küresel koalisyon oluşumunu açıkladı. Hollanda’da, yeni hükümet 2030 yılına kadar tüm kömürlü termik santrallerin kapatılmasının koalisyon anlaşmasında yer aldığını açıkladı Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron seçilmeden önce yaptığı açıklamalarda, ülkedeki tüm kömürlü termik santralleri 2022 yılına kadar kapatacağını ifade etmişti. Portekiz’de, Çevre Bakanı kömüre dayalı elektrik üretimine 2030 yılından önce son verileceğini geçtiğimiz günlerde tekrar etti. 

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.