Günün Manşetiİklim KriziManşet

İrlanda’da tarihi iklim değişikliği dönemeci: Hükümete karşı iklim adaletini sağlayamadın davası

0

Çevre konusunda çalışan yurttaş ağı İrlanda Çevre Dostları (FIE – Friends of the Irish Environment) İrlanda hükümeti’ne karşı tehlikeli iklim değişikliğini engelleyemediği için yasal işlem başlattı.

Ophelia Kasırgası geçtiğimiz hafta İrlanda’yı da vurmuş, Sel sonucu en az 3 kişi yaşamını yitirmişti

900 Hollanda vatandaşı tarafından Hollanda hükümetine karşı açılan ve 21 çocuk tarafından ABD hükümetine açılan ve görülmekte olan dava gibi küresel iklim değişikliği hukuk davalarından esinlenen FIE, İrlanda hükümeti ve Adalet Bakanlığı’na karşı yasal işlem başlattı. Bu dava İrlanda için bir ilki teşkil ediyor.

İrlanda Çevre Dostları FIE’nin açtığı davada, İrlanda Ulusal İklim Değişikliğiyle Mücadele Planı’nın İrlanda’nın sera gazı emisyonlarını azaltmak için yeterli olmadığı ve İrlanda İklim Kanunu, İrlanda Anayasası ve insan hakları yükümlülüklerini ihlal ettiği iddia ediliyor. Plan’ın Pariş Anlaşması’nın gerektirdiği önlemlerin çok gerisinde kaldığı da İrlanda Çevre Dostları’nın iddiaları arasında.

İrlanda Yüksek Mahkemesi davanın açılmasını bugün (24 Ekim) kabul etti. Hükümete cevap dilekçesini sunması için tanınan süre ise üç hafta. Sürenin daha da uzayabileceği belirtiliyor. Davanın 2018’de görülmeye başlanması bekleniyor.

İrlanda Çevre Dostları’ndan Tony Lowes

İrlanda Çevre Dostları’ndan Tony Lowes davaya dair şu görüşleri paylaştı:

“İrlanda hükümeti, iklim değişikliğinin engellenmesine yardımcı olmak için İrlanda’nın 2020’ye kadar sera gazı emisyonlarını (1990 emisyonlarını baz alarak) yüzde 25 ile yüzde 40 oranında azaltması gerektiğini birçok kez Birleşmiş Milletler seviyesinde kabul etti. Ancak, emisyonlarımızın 2020’ye kadar yüzde 7,5 ile yüzde 10 arasında artacağı ve 2030’a kadar daha da artacağı öngörülmekte.

İklim değişikliği vahim sonuçlar doğuruyor. Bu hükümetimiz tarafından uzun zamandır kabul edilmekte ama hükümet buna rağmen gerekli eylemlerde bulunmuyor. Bu dava tek bir çevre örgütünün davası değil.

Bu İrlanda’da yaşayan, genç, yaşlı herkesin davası. Bu davanın İrlanda ve diğer ülkelerde ilgi çekeceğini ve iddialı eylemlerin yapılmasını gerektiren bir hareketin fitilini ateşleyeceğini umuyoruz.

İklim değişikliğinin aşırı etkileri İrlanda’da görülmeye başlandı. Bunun bizim, çocuklarımız ve torunlarımız için “yeni normal” olmamasını sağlamak için acil olarak harekete geçmeliyiz.”

İrlanda, Paris Anlaşması’nı imzalayan 195 ülkeden biri. Paris Anlaşması, iklim değişikliği risk ve etkilerinin önemli oranda azaltılması için ısınmayı sanayi öncesi döneme göre 2°C derecenin oldukça altında tutulması ve 1.5°C dereceyle sınırlandırılmasını taahhüt ediyor.

Davada İrlanda Çevre Dostları FIE’yi O’Connell & Clarke Solicitors hukuk bürosu ve avukatlar Eoin McCullogh SC ve John Kenny BL tarafından temsil edilmekte.

İklim değişikliği bu kez İrlanda’yı vurdu: Shakespeare’in “Ophelia”sı 3 kişinin ölümüne yol açtı

 

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.