Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] Evini Arayan Ardıç Tohumu – Nazan Önenç Sönmez

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Evini Arayan Ardıç Tohumu

Bir ardıç tohumunun kökleneceği yer arayışı ve diğer ağaç aileleri ile tanışma merakı sayesinde, ağaç gönlünü keşfe çıktığımız bir kitap “Evini Arayan Ardıç Tohumu “.

Bu muhteşem serüvende konuşan ağaçlar ve onların hikayelerini bulacaksınız. Her bir ağaç kendi hikayesini anlatıp kendi içkin yanından bahsediyor.Ve elbet kitabın sonuna doğru çocuklar meydana çıkıyor, ca’nım çocuklar. Ağaç türlerini bilen ve onların lisanından anlayan çocuklar. Dünyayı onaracak, huzur, şefkat, ilim dağıtacak çocuklar ile aynı soydan geliyorlar. Doğanın kurtarılma endişesi olduğundan değil de çocuğun içinde doğa olduğu için kitabı ca’nım çocuklara okuyun ve okutun derim.

Ardıç tohumunun neden diğer ağaçlardan farklı olduğunu bililyor musunuz? Çünkü tohum ardıç kuşunun tohumu yemesi, midesinde öğütmesi ve tekrar toprağa geri bırakması sonucu filizleniyor ve çoğalıyor. Bu nedenle farklı ardıç ağacı, diğer ağaç türlerinden.

Ardıç ağacının tohumu merakla kendini ardıç kuşunun midesinde buluyor ve sarıyor içini bir merak “Acaba ardıç kuşu onu nerede bırakacak doğaya?” ve serüvenimiz böyle başlıyor. Yola koyulan ardıç tohumu ilk soylu ulu çınar ile karşılaşıyor ve derin sohbet başlıyor aralarında.

Sonra yolu fıstıkçamı yamacına düşüyor, ardından servi ağacının eski topraklarda neyi simgelediğini, sakız ağacı  çeşitlerini, meşe ağacı müdavimleri ve aynı zamanda çiftçileri olan sincap ve alakarganın meşe için önemini, mis kokulu defnenin Yunan mitolojisindeki yerini, şifalı ıhlamurun insan ve hayvanları yamacına çekme davetiyesi olarak hangi yönünü kullandığını, bilgin göknarın, ardıçın ve söğütün hikayesini, türlerini, kavak ağacına neden titrek kavak dendiğini ve erguvanın Bizans İmparatorluğunda ki önemi ve simgesel kullanımını öğrenen ardıç tohumu yoluna devam ediyor. Bilgin göknarın yanından ayrılırken yoluna eşlik eden yoldaşı ile göknar tohumu. 

Son durak kayın ağacı yamacı. Birden köşede oyun oynayan çocuklara takılıyor tohumların gözleri ve onları seyretmeye başlıyorlar. Bir de ne görsünler! Çocukların ellerinde kartonlar her birinde bir ağaç resmi çizili ve ağaçların türlerini tahmin edip özelliklerini anlatan bir oyun oynuyorlar. Bu durum bizim tohumların çok hoşuna gidiyor ve çocukları gittikleri yere kadar takip ediyorlar.

Çocukların hep oyun oynadıkları yerde bulunan kayın ağacı ile sohbete başlayan ardıç ve göknar tohumu hem kayının hikayesini hem de yaşadığı yeri çok seviyorlar. Ve kök salacakları yeri bulmanın vermiş olduğu huzurla kendilerini toprağa bırakıyorlar. Artık kendi hikayelerini yazıp yaşama zamanı gelmiştir.

Rast gele ! Sevgili göknar ve ardıç tohumu suyunuz ve toprağınız bol ve şifalı olsun.

 

Evini Arayan Ardıç Tohumu

Yazar : Servet Yanardağ

Resimleyen : Zeynep Özatalay

Doğan Egmont Yayıncılık

9,10,11,12 Yaş aralığı

 

 

Nazan Önenç Sönmez

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.