EnerjiGünün ManşetiManşet

Güneş çatıdan doğacak: Çatılarda GES kurulumu düzenlemesinin eli kulağında

0

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, çatılara mikro güneş santralları kurulumu hakkında yeni bir düzenlemenin çıkmak üzere olduğunu belirtti.

Enerji Enstitisü’nden Cem Şimşek’in haberine göre Yılmaz, çatı üstü güneş paneli sistemleri hakkında çıkacak düzenlemeyle, herkesin hem üretici hem de tüketici olacağını belirterek, 400-500 metrekare bir ev için panelin maliyetinin pil dahil 20-25 bin TL olduğunu söyledi.

Evin enerji tüketiminin ise yıllık ortalama 4-5 bin lira olduğunu anımsatan Yılmaz, “Sistemden de alacağını düşündüğün takdirde 7-8 senede dönüyor. Maç, dizi izliyorsun. Veya o an için bir misafirin var, yaş günü kutluyorsun… Pat diye elektriğin gidiyor. Onu da yaşamayacaksın” dedi.

Antalya’da düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi sırasında Enerji Enstitüsü sitesinin sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, çatı üstü güneş panelleri hakkında çıkacak düzenlemeye yönelik şunları söyledi:

“Çatılara kurulacak lisanssız güneş paneli kurulumunu kolaylaştırıyoruz. Bizim temel hedefimiz çok kısa sürede çatı uygulamalarına ilişkin düzenlemelerimizi gerçekleştireceğiz. Çalışıyoruz. Herkes hem üretici, hem tüketici olacak. Biz 1-2 yıl içerisinde Türkiye’de 2 bin megavat (MW) güneş enerjisi kurduk sessiz sedasız. Bakanlığımız da bin MW YEKA ihale etti. Yaklaşık 600 MW da biz ihale ettik. Halen 4 bin MW’a yakın da sistem kullanım, bağlanma hakkı elde etmiş projeler var. Bunlar da gerçekleşecek. Evlerinin çatısına panel kurarak kendi elektriğini üretmek isteyenler, çatısına koyabilir. Şu an kapalı devre yapabilirsin. Çok da yapan var.”

 

(Enerji Enstitüsü)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.