İklim KriziManşet

Ophelia Kasırgası Portekiz ve İspanya’yı da etkiledi: En az 50 ayrı noktada çıkan yangınlarda 32 kişi öldü

0

Mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklıkları Portekiz ve İspanya’yı vurdu. İklim değişikliğinin bir neticesi olarak dün İrlanda’ya ulaşan Ophelia Kasırgası’nın yarattığı şiddetli rüzgar da Portekiz ve İspanya’da çıkan yangınların büyümesine yol açtı.

İber Yarımadası’nda mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları beraberinde orman yangınlarını da getirdi. Portekiz’de en az 50 ayrı noktada devam eden yangınlar şiddetli rüzgarın da etkisiyle yerleşim bölgelerine sıçradı. Resmi verilere göre İspanya ve Portekiz’in kuzeyindeki yangınlarda aralarından 1 aylık bebeğin de bulunduğu 32 kişi yaşamını yitirdi. Yangının sıçradığı yerleşim bölgelerinde çiftlik hayvanları da zarar gördü.

Lizbon’un kuzeyinde Tabua yakınlarında çıkan yangında 7 kişinin kayıp olduğu, 16’sı ağır olmak üzere 56 kişinin de yaralandığı belirtildi. Yangın nedeniyle yüzlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ormanlık araziye yakın noktada bulunan üniversite yurtları ile Peugeot-Citroën fabrikası tedbir amaçlı tahliye edildi. Vigo kenti yetkilileri dün en az 10 okulun tatil edildiğini duyurdu.

Portekizli yetkililer, Pazar günü (15 Ekim) 6 bin itfaiye erinin 500’ü aşkın orman yangınını söndürmek için mücadele ettiğini, 10 yıldan uzun süredir tek bir günde kaydedilen en fazla yangınla karşı karşıya kaldıklarını açıkladı.

Portekiz hükümeti Avrupalı partnerlerinden ve Fas’tan yardım istedi.

İspanyol yetkililer yangınların çıkış nedeni olarak kundaklama ihtimali üzerinde duruyor.

Geçtiğimiz hafta, Haziran ayında Portekiz’de çıkan yangınlarına ilişkin bağımsız bir soruşturma, yetkililerin köyleri zamanında tahliye etmediklerini ortaya çıkarmıştı.  Yangınlar yaklaşık 29.000 hektar araziyi tahrip etmişti.

 

(Guardian, BBC, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.