Hayvan HaklarıManşet

Hollywood hayvan haklarına sahip çıkıyor: Kostüm tasarımlarında kürk ve deri kullanılmıyor

0

Birçok film, sinema ve televizyon sektöründe hayvanlardan elde edilmeyen derisiz ve kürksüz görünüşleri tercih ederek yeni bir etik standart kurdu ve izleyicilere hayvanların bedenlerinin onlara kalmasını cekete, ayakkabıya, modaya dönüştürülmemesi konusunda güçlü mesajlar verdi. Gaia yazarlarından Esra Demirezen, vahşi deri ve kürt yerine yaratıcı malzemeler kullanılmış bazı filmleri özetledi.

  1. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Hollywood kostüm tasarımcısı Judianna Makovsky, Alman dergisi Stlight’a filmde deri kullanılmadığını açıkladı: “Böyle filmlerde, böyle bir şekilde oluşturulmuş ve bastırılmış farklı doku gibi esnek malzemeler kullanırız… Gerçek deri rahatsız edici ve yeterince esnek değil.”

  1. Taht Oyunları (2017)

IKEA’nın sahte kürk kilimleri pelerin olarak kullanılır mı? Neden kullanılmasın? Eğer Sansa Stark ve Jon Snow’un kürk pelerinler kendi tüylerle kaplı ceketin olmasını arzulattığını görüyorsan, Kuzey’deki insanları birçok sahte kürk pelüş kilimler sunan IKEA’daki ev eşyaları bölümünden başka bir şeyden giyinmediği konusunda için rahat olsun.

IKEA pelerinler için, kendin kur eşyalarına yaptığına benzer bazı yönergeler verdi. Üç aşamalı Kendin Yap süreci, geçmiş bölümleri art arta izlerken, Cadılar Bayramı kostümünü tasarlarken ya da sadece sevecen bir şekilde kışa hazırlanırken kendi çekici pelerininle övünebileceğini garantiler.

  1. Empire (2015)

PETA gösterinin gardrobunu stilist Donna Salyers’in Muhteşem Kürkleri’yle teması kesti ve Empire o zamandan beri sette sahte kürkleri kullanıyor. Gelişme var!

  1. Açlık Oyunları (2014 ve 2015)

Woody Harrelson The Hunger Games filmlerinde vegan botlar giydi. Catching Fire kostüm süpervizörü Tyson, “Woody Harrelson onları (botları) o kadar beğendi ki , Mockinjay için de istedi.” diyerek alıntı yapıyor. Bize memnun bir müşteri gibi geldi! Daha çok ünlü yıldızın, derilerden kaçındıklarında sadece hayvanların sömürülmesini önlediklerini bildiklerinde sadece memnun olmakla kalmayıp sonuçlarından da tatmin olacaklarına eminiz.

  1. Sefiller (2012)

Victor Hugo romanındaki uyarlamasındaki Anne Hathaway’in ayakkabısı tamamen derisizdi. Kostüm tasarımcısı Paco Delgado: “Onun Fantine karakteri için ayakkabıları üzerinde hiçbir hayvandan elde edilen malzeme kullanamadık. Bağcıklı çizme ve bot tasarlamak için çok özel ayakkabıcılar bulmak zorunda kaldık. Aynı zamanda çok daha sofistike olan düz ayakkabılar yaptık.” dedi.

  1. Zombieland (2009)

The Hunger Games Harrelson’ın ilk vegan giyiniş atılımı değildi. Aktör bu filmde, vegan yılan derisi ceket ve vegan botlar giydi. Film ekibinden bir üye: “Bu kostüm sentetik materyallerden yapılmıştır. (Asla deri giymemiştir.) Botlar da özel sentetikti. Aynısı ‘piton’ için de geçerlidir.” demek zorunda kaldı.

  1. Gladyatör (2000) ve Walk the Line (2005)

Gladyatör filminde Joaquin Phoenix’in kostümleri ve ayakkabıları tümüyle vegandı. ABC News “sandaletli ve kılıçlı Russell Crowe için bile ‘Gladiator’ kostümcüleri onu sentetik giydirmek zorunda kaldığını” bildirdi. OSCAR ödülü kazanan oyuncu aynı zamanda Walk the Line’da da vegan giyindi. Russell, vegan giyinmesinin kim olduğunun bir parçası olduğunu ve bu yüzden çalışırken her zaman dikkatli olduğunu, yapımcılarla bunu her zaman tartıştığını ve onların uyumlu olduğunu söyledi.

  1. 101 Dalmaçyalı (1996)

Glenn Close, kürk seven karakterinin filmde sadece sahte kürk giydiği konusunda ısrar etti. Close’un gerçek hayatta vahşi karakterine benzemediğini gösteriyor!

  1. Batman Returns (1992)

Michelle Pfeiffer’in ikonik Catwoman kostümünün lateksten yapıldığını biliyor muydunuz? Kostüm tasarımcısı Mary Vogt, onun siyah, seksi, esnek ve parlak olmasını istediklerini bildikleri ve Latex de olabileceğin kadar siyah, esnek ve sert olduğunu açıkladı.

Ne giydiğini bil!

Deri almak direkt olarak fabrika çiftliklerine ve kesimhanelere katkı sağlar, çünkü deri et endüstrisinin ekonomik olarak en önemli yan ürünlerindendir. Aynı zamanda deri doğa dostu değildir, çünkü sepileme için kullanılan toksinlerden kaynaklanan kirliliğin yanı sıra et endüstrisinden kaynaklanan tüm çevresel yıkımların sorumluluğunu üstlenir.

Kürklere gelince, kürk çiftliklerindeki hayvanlar tüm hayatlarını daracık, pis tellerin içine hapsolmuş şekilde geçirirler. Kürk üreticileri, boğma, elektrokusyon, gaz ve zehir içeren mevcut en ucuz ve vahşi yöntemleri kullanırlar.

Birleşik Devletler’deki kürkün yarısından fazlası, milyonlarca kedi ve köpeğin sopalandığı, asıldığı, kan kaybından öldürüldüğü ve genellikle canlı canlı derilerinin yüzüldüğü Çin’den gelir. Çin kürkleri genellikle kasten yanlış etiketlendirilir, yani eğer herhangi bir kürk giyersen, hangi derinin içinde olduğunu bildiğini garanti etmenin kolay bir yolu yok. Bu vahşi endüstrileri desteklemediğini bildiğinden emin olmanın en iyi yolu sadece hayvanlardan elde edilmeyen ürünler satın almaktır.

 

(Gaia)

You may also like

Comments

Comments are closed.