Doğa MücadelesiManşet

Meşhur mavi yıldız çiçeğinin yetiştiği ‘Kadıralak Yaylası’na yeni statü’ yargıya taşındı

0

Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, doğal SİT statülerinin yeniden değerlendirilmesi amacıyla yaptırılan, dört mevsime dayalı Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma raporu sonucu Trabzon’un Tonya ilçesinde, her yıl nisan ayında açan ve Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği korunan ince uzun yapraklı ‘Mavi yıldız’ çiçeğinin yetiştiği Kadıralak Yaylası’nın 3’üncü derece doğal SİT alanı olan statüsünde değişikliğe gitti. Buna göre yaylanın koruma sınırları daha da genişletilerek bir bölümü ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ bir kısmı ise ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım’ alanı olarak toplamda 785 hektar olan tescil edildi. Statü değişikliğinin Kadıralak Yaylası için risk oluşturacağını öne süren Tonya İlçesi Orta ve Yeni Mahalle Muhtarları ile Tonya Doğa, Turizm ve Kültür Derneği üyelerinin de aralarında yer aldığı 5 kişi kararı yargıya taşıdı, statü değişikliğinin iptali istemiyle Trabzon İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Böylece konut ve turizm yapılaşmasının önü açılacak

Davayı üstlenen avukatı Ozan Karagöz, Kadıralak Yaylası statüsünün değiştirilmesinin Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerden doğan hükümlülüklerini ihlal etmesine sebep olacağını ve halkın mera kullanım hakkının elinden alınmasına varacak sonuçlar doğurabileceğini belirterek statü değişikliğine karşı itirazda bulunduklarını söyledi.

Kadıralak Yaylası neden önemli?

Trabzon’un Tonya İlçesi’ne 9 kilometre uzaklıkta bin 300 metre yüksekliğindeki Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında açan ‘Mavi yıldız’ çiçekleri ile maviye bürünüyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan, ince uzun yapraklı çiçek Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu nadir bitkiler arasında bulunuyor. Nisan ayında doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan Kadıralak Yaylası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı ilan edildi. Uzungöl benzeri oluşturulacak yapay gölle yayla Turizm Merkezi haline getirilecek.

 

(Birgün)

You may also like

Comments

Comments are closed.