ManşetTürkiye

Bodrum’da makilik alandaki yangın kontrol altına alındı: Zarar 50 hektar

0

Muğla’nın Bodrum ilçesinde çıkan ve yerleşim yerlerine 1 kilometre kadar yaklaşan yangında yaklaşık 50 hektar makilik alan zarar gördü. Yangın dün saat 16.00 sıralarında Muğla’nın Bodrum ilçisine bağlı İslamhaneleri Mahallesi’ndeki otluk ve makilik alanda çıktı. Rüzgar nedeniyle kısa sürede büyüyen yangına 7 arazöz, 10 itfaiye aracı, 55 yangın söndürme işçisi ve 1 helikopter müdahale etti.Havanın kararmasının ardından havadan müdahaleler sona erdi. Kontrol altına alınamayan alevler yerleşim yerlerine 1 kilometre kadar yaklaştı. Yangın gece yarısı kontrol altına alındı.

Muğla’da yaz boyu gerçekleşen orman yangınları sonbaharda da devam etti. 6 Ekim’de Muğla’nın Milas ilçesinde yerleşim yerlerine yakın tarım arazisinde başlayan ve kısa sürede ormanlık alana sıçrayan yangında toplam 9 hektar alan zarar görmüştü. 27 Eylül’de Fethiye, Saklıkent Arsaköy mevkiindeki ormanlık alanda çıkan yangında ise 1 hektarlık alan zarar görmüştü.

“İnsan kaynaklı yangınlar “kaza” olarak nitelendirilemez”

Orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, insan kaynaklı yangınların “kaza” olarak nitelendirilemeyeceğini ifade ederek, turizm bölgelerinde çıkan bu yangınların büyük şirketlere ve sermayedarlara yaradığına dikkat çekmişti.

Topal, “Ülkemizin sahip olduğu iklim özellikleri ve ormanları oluşturan ağaç çeşitliliğinin, orman yangınları yönünden büyük risk teşkil ediyor olmasına rağmen, geçmiş tarihlerde meydana gelen orman yangınlarının yüzde 95’inden fazlasının insan kaynaklı olması yaşanan yangınların kazayla olmadığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Son günlerde büyük yangınların yaşandığı İzmir, Gelibolu, Anamur ve Kaş’ta olduğu gibi imara kapalı olan orman arazilerinin yoğun olarak bulunduğu, turizm ve sanayi tesisleri için yüksek değer taşıyan bölgelerdeki yangınların, büyük sermayeli şirketlerin ekmeğine yağ sürdüğü görülmektedir” demişti.

 

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.