ManşetTarım-Gıda

[16 Ekim Dünya Gıda Günü] Dünyanın en pahalı öğününü yiyen 5 ülke açıklandı

0

Dünya Gıda Programı’nın (World Food Programme-WFP) Mastercard ile ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma 5 ülkedeki dünyanın en pahalı öğününü ortaya koydu.

Satın alma gücü eşdeğeri olarak bakıldığında, dünyanın ekonomik gelişmişlik sıralamasında en altta yer alan ülkelerindeki bir tabak yemeğin yüzlerce Türk lirasına denk geldiği ortaya çıktı.

Az gelişmiş ülkelerde bir temel öğün için neredeyse bir günlük kazanç harcanırken, sosyal ve ekonomik dengesizliklerin yaşandığı ülkelerde bir günlük kazancın da üzerine çıkılıyor.

Araştırmada New York’taki bir öğünün ücreti olarak ortalama 5 TL baz alındı. Bu bedel bir New York’lunun günlük kazancın sadece binde 6’sına denk geliyor.

Bir öğün yemek için 1 günlük kazançlarını harcıyorlar!

Güney Sudan – 1.350 TL – Günlük kazancın yüzde 155’i,

Nijerya – 750 TL – Günlük kazancın yüzde 121’i,

Suriye – 700 TL – Günlük kazancın yüzde 115’i,

Malavi – 350 TL – Günlük kazancın yüzde 45’i,

Kongo Demokratik Cumhuriyeti – 305 TL  – Günlük kazancın yüzde 40’ına denk geliyor.

Çatışmaların ve güvensiz ortamın, işlemeyen gıda zincirinin, teknoloji eksikliği ve saklama koşullarının yetersizliği nedeniyle bozulan gıdanın, yoksulluk kısır döngüsünün önemli nedenleri arasında yer aldığının da altını çizen araştırma, 2030 itibariyle Birleşmiş Milletler’in “Sıfır Açlık” hedefine ulaşabilmesi için yapılacak iş birliklerinin önemini de vurguluyor.

 

(Gıda Hattı)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.