Kültür-SanatManşet

Özgür, kuralsız ve kaygısız: Fotoistanbul 2017’ye tanıklık etmeye hazır mısınız?

0

İstanbul’un en kapsamlı fotoğraf organizasyonlarından biri olan Uluslararası Beşiktaş Fotoğraf Festivali bu yıl dördüncü kez sanatseverlerle buluşuyor. Her yıl, Türkiye’den ve dünyadan pek çok fotoğraf sanatçısını bir araya getiren festival 22 Ekim’e kadar sürecek. Sergilere, paneller, yuvarlak masa tartışmaları, usta isimlerle sohbet, portfolyo değerlendirmeleri ve kitap imza günleri de eşlik ediyor. 19 farklı ülkeden ve Türkiye’den 100’e yakın fotoğrafçı “fotoğraf çekmek” eylemini “fotoğraf yapmak” kavramına nasıl dönüştürebildiklerini ortaya koyuyor.

Fotoistanbul 2017 Onur Konuğu Hollanda

Bu yıl Hollanda’nın onur konuğu olduğu Fotoistanbul’da 5 Hollandalı fotoğrafçı; Alex Timmermans, Annabel Oosteweeghel, Marieke Van Der Velden, Eddo Hartmann ve Peter Edel sergileriyle yer alıyor. Ayrıca gelmiş geçmiş en önemli fotoğraf sanatçılarından Robert Capa adına verilen ve fotoğraf dünyasının en prestijli ödüllerinden biri sayılan “Robert Capa Uluslararası Büyük Ödülü” sahibinin eserleri bu yıl da festivalde sergileniyor. 71 ülkeden 6000’in üzerinde fotoğrafın değerlendirildiği Andrei Stenin Uluslararası Basın Fotoğrafı Yarışması kazananları da bu festivalde.

Mutlaka görün: “Yüreğin Varsa, Bana Yaptığın Seni de Yaralar”

Budapeşte’de yaşayan Macar sanatçı Viola Fatyol, çalışmalarında birey ve toplum kimliğine dair sorular üretiyor. Sergisinde çocukluk hatıraları ve gerçek yaşam öykülerine dair gözlemlerini ve deneyimlerini inceleyebilirsiniz. Multimedya sanat üzerine doktorasına devam eden Fatyol festivalde sergilenen çalışmalarıyla 2016 Capa Macaristan Büyük Ödülü’nü kazanmış.

Mutlaka görün: “Transit Bölge”

Dokuz yıldır Macaristan’ın önde gelen dijital haber ajanslarından Origo’da çalışan Zsofia Palyi’nin ilgi alanları arasında öykü, portre, belgesel ve sanat fotoğrafçılığı bulunuyor. Sanatçı festivaldeki çalışmasında son iki yıldır sığınmaya gelen Suriyeli mültecilerin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan gelenlerin rotasındaki Macaristan’ı merkezine alıyor. Batı Avrupa’ya açılan bu kapı, savaş nedeniyle yurtlarının terk etmek zorunda bırakılan isimsiz kahramanlara ait kişisel eşyalara da ev sahipliği yapıyor. 21’inci yüzyılın en zorlu göçlerinden birine tanıklık ederken fotoğraflar bizi gerçek kişilerin, gerçek hikayelerine kısa süreliğine davet ediyor.

Mutlaka görün: “Paraná Nehri Deltasında Peyzaj ve Yaşam”

Yakın zamanda Dünya Fotoğraf Örgütü’nün düzenlediği ilk Latin Amerika Masterclass kapsamındaki ustalardan biri seçilen Arjantinli fotoğrafçı Alejandro Chaskielberg belgesel ile sanatı birleştirerek ortaya hayranlık uyandıran projeler çıkarıyor. Bunlardan biri de 3 yıl boyunca Arjantin’deki Paraná Nehri Deltası’ndaki adalarda yaşayarak, buradaki cemiyeti fotoğrafladığı çalışmaları. Hem su altında hem de karada bitki örtüsünü ve doğal yaşamı görüntüleyen Chaskielberg, her gün motorlu bir tekneyle Paraná‘yı geçerek yerel halkın arasına karışmış, onlardan biri olan dek çalışmış ve gündelik yaşamlarını paylaşmış.

Mutlaka görün: Yüzme Havuzları

Mizah anlayışını tüm eserlerine yansıtmayı başaran Muriel Bordier, yüzme havuzlarının atmosferini ortaya koyan fotoğraf serisinde havuzdaki spor etkinliklerini, katılan yüzücüler ve eğitimleriyle işlemiş. Batı toplumunun kültürel kodlarını kendi deneyimleri üzerinden yorumlayan Bordier, havuzları alışılmışın dışında, su olamadan görüntülüyor ve toplumsal kuralları yıkarak sıradışı bir dünya yaratıyor. Burlesk ve mizahın en sevdiği sunum kodlarından olduğunu söyleyen Fransız fotoğrafçı, mimari estetiği de çalışmalarında fazlasıyla hissettiriyor.

Uluslararası Beşiktaş Fotoğraf Festivali’nin sanat yönetmenliği Attila Durak’a ait. Yöneticiliğini Rıza Erdeğirmenci’nin yaptığı festivalin küratörleri ise Coşar Kulaksız, Hüseyin Yılmaz, Katharina Mouratidi, Jae Hyun Seok, Christophe Laloi ve István Virágvölgyi. Festivalin iletişim koordinatörlüğünü Ersin İleri üstlenirken, proje koordinatörlüğünü Ebru Uluğkay, proje yöneticiliğini ise Noyan Sungur yürütüyor.

Festivalin bu seneki mekanları arasında Beşiktaş meydan ve sokaklarının yanı sıra; Ortaköy Yetimhanesi, çeşitli kültür merkezleri ile Art Galerim Bebek, Mixer, Fotoğraf Evi, İstanbul Fotoğraf Galerisi, O’Art, Gama ve Fototrek Fotoğraf Merkezi de bulunuyor.

 

Detaylı festival programına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.