ManşetTürkiye

Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü: 33 bin 956 öğretmen KHK ile meslekten ihraç edildi

0

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde öğretmenler güvencesizlikten, atanmamaya, geçim sıkıntısından ihraçlara, ücretli öğretmenliğe kadar birçok sıkıntıyla boğuşmaya devam ediyor.

Başta gelen sorunlar ise şöyle;

  • Güvencesizlik
  • Atanamama
  • Geçim sıkıntısı
  • İhraç
  • Özlük hakları
  • Ücretli öğretmenlik

15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra ilan edilen OHAL’den sonra çıkan KHK’lerle Türkiye’de 33 bin 965 öğretmen ihraç edildi. Atama bekleyen 430 bin öğretmen ise çaresiz bekleyişini sürdürüyor.

Ekonomik problemler yaşam koşullarını zorluyor.

Eylül ayı yoksulluk sınırı: 4,960 TL

Temmuz ayında gelen zamla öğretmenlerin aylık maaşı: 3,699 TL

Bunun dışında öğretmenlere sene başında yapılan kırtasiye yardımı dışında herhangi bir ücret ödenmiyor. Büyük şehirlerde ödenen yüksek kiralar da öğretmenler için büyük bir masraf olarak duruyor. Ulaşım özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun köylerinde çalışanlar için sorun. Öğretmenlik yaptıkları köylerde lojman bulunmaması nedeniyle ilçelerde konaklayan öğretmenler her gün okullarına gitmek için kilometrelerce yol kat ediyor.

Öğretmenlerin yüzde 32’si ebeveynlerinden destek alıyor

Güncel araştırmalar öğretmenlerin büyük bir kısmının borçla yaşadığını gözler önüne seriyor. Öğretmenlerin yüzde 52’si kredi kartına, yüzde 52’si bankaya, yüzde 22’si esnafa, yüzde 25’i ise şahıslara borcu olduğunu belirtilen araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 32’si ise annesinden ve babasından maddi destek alıyor. Borçla geçinmek zorunda kalan öğretmenlerin yüzde 25’i ek iş yapıyor ve sinema, tiyatro gibi sosyal aktivitelere katılamıyor ya da tatile gidemiyor.

Sözleşmeli öğretmenlerin kaderi okul müdürlerinin elinde

2016 yılında OHAL KHK’si ile getirilen sözleşmeli öğretmenlik sistemiyse göreve yeni başlayan öğretmenler için adeta kabus. Bu sisteme göre göreve başlayan kişi atandığı yerde 4 yıl sözleşmeli ardından eğer Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçer not alırsa da 2 yıl kadrolu olarak kalmak zorunda. Eş durumu da dahil olmak üzere 6 yıl boyunca yer değiştirme hakkı olmuyor. Öte yandan sözleşmeli öğretmenlerin kaderi adeta okul müdürlerinin iki dudağı arasında herhangi bir kişisel husumet yaşadığında müdürün verdiği düşük puan nedeniyle öğretmenin görevi bitebilir. Ayrıca o yörenin idare amiri tarafından da öğretmenin görevine son verilebilir.

45 atanamayan öğretmen intihar etti

Atanmış görevine başlayanların sorunları bir yana öğretmenlerin en büyük sorunu atanmamak. Şu an Türkiye’de ataması yapılmayan öğretmen sayısı 430 bin. Ataması yapılmayan öğretmenler bazen simit satarak, bazen inşaatlarda çalışarak, garsonluk yaparak ya da şanslılarsa ücretli öğretmenlik yaparak geçinmeye çalışıyor. Bu yolda 10 yıl atanmayı bekleyen de var, başka mesleği tercih eden de. Özellikle üniversite mezunu polisler arasında ataması yapılmayan öğretmen sayısı bir hayli fazla. Eğitim Sen’in verilerine göre 45 atanamayan öğretmen intihar etti. AK Parti’nin hükümete gelmeden önce en önemli vaatlerinden birisi atanmayan öğretmen kalmayacağıydı. Partini işbaşına geldiği 2002’de 60 binlerde olan ataması yapılmayan öğretmen sayısı şu anda 400 bini geçti.

Sabit bir maaşı olmayan ücretli öğretmenler ders başı ücrete çalışıyor


Ataması yapılmayan öğretmenler meselesiyle de bağlantılı olarak ücretli öğretmenlik de bir diğer problem. Okullarda boş olan kontenjanlara ilçe milli eğitim müdürleri tarafından görevlendirilen ücretli öğretmenlik uygulamasında 2 yıllık herhangi bir üniversiteden mezun olan bir kişi öğretmenlik yapabiliyor. Yüz binlerce öğretmen atama beklerken ücretli öğretmenlikle hayvan yetiştiriciliği yapan birisi öğretmen olabiliyor. Öte yandan ücretli öğretmenlerin özlük hakları bakımından diğer öğretmenlere göre durumu da çok kötü. Okul müdürü istediği an ücretli öğretmenin elinden bu hakkı alabiliyor. Bunun dışında sabit bir maaşı olmayan ücretli öğretmenler ders başı ücrete çalışıyor. Sömestr ve yaz tatillerinde, resmi tatillerde ve kar tatili gibi ekstra durumlarda da ücret alamıyorlar.

KHK ile 33 bin 965 öğretmen işsiz

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen OHAL KHK’si ile toplam 33 bin 965 öğretmen ihraç edildi. Bu ihraçların ise hangi kritere bağlı olarak yapıldığıysa belli değil. Tamamen istihbarat raporlarına bağlı olarak birçok muhalif öğretmen terör örgütüne iltisaklı veya yardım iddiasıyla ihraç edilerek görevden uzaklaştırıldı. Binlerce öğretmen işlerin ve öğrencilerinden uzak kalmak zorunda bırakıldı. Şu an hepsi başka işler yapmak zorunda bırakıldı. açlık grevinden bugün 211’inci günlerine giren Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutukluluğu devam ediyor.

 

(Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.