ManşetTarım-Gıda

Demre’de ilk kez yetiştirilen “mucize” isimli Moringa ağacının faydaları neler?

0

Antalya’nın Demre İlçesi’nde tropikal kökenli, dünyanın en faydalı bitkisi olarak nitelendirilen ve ‘mucize ağaç’ olarak adlandırılan Moringa ağacı yetiştirildi. Moringa’nın üretimini yapan Aydın Çevik, “Yılda 3-5 metre uzayan, 300’den fazla sağlık sorununu çözümleyen mucize bir bitkidir” dedi.

Demre’de öğretmenlik yapan Aydın Çevik, internetten gördüğü Moringa ağacını Demre’de yetiştirmeye karar verdi. Beymelek Mahallesi’nde oturan Sami Kurt ve ailesini bu iş için ikna eden Aydın Çevik, internet yoluyla getirttiği 1200 Moringa tohumunu toprakla buluşturdu.

10 ay içinde Moringa ağaçları 2- 3.5 metreye ulaştı ve çiçek açıp tohum vermeye başladı. Kurt ailesi de yapraklarını kurutup, çay olarak içmeye, kuru yapraklarından çorba yapmaya, yaş yapraklarından salata yapmaya başladı. Aydın Çevik, Moringa ağacını deneme amaçlı 2 dekarlık alanda ürettiklerini belirterek, “Akdeniz Bölgesi’nde Moringa üretiminin artacağını umuyorum” dedi.

Moringa ağacı hem yiyecek, hem sebze hem de ilaç

*Her kısmının tüketildiği belirtilen ağacın yaprakları ve genç meyveler gıda olarak, tohumları, kabukları, çiçekleri ve kökleri ilaç olarak kullanılıyor.

*Besleyici yaprakları olan Moringa ağacının yaprakları hasat edilip kurutulduktan sonra yüzde 30 protein içeriyor. İçinde ihtiyaç duyduğumuz tüm aminoasitler, bol miktarda vitamin ve mineral yer alıyor.

*Ağaç strese ve olumsuz çevre koşullarına karşı doğal ve gelişmiş bir savunma sistemine sahip. Bu yönüyle obezite ve şekerin de aralarında bulunduğu çeşitli hastalıklara karşı insanları koruyabiliyor.

*Antik Mısır’da insanlar bulanık suyu temizlemek için Moringa ağacının tohumlarını kullanırdı.

*Moringa, alüminyum veya demir tuzları kullanmadan suyun içinde yabancı maddeleri atabilir. Her ikisi de insan vücudunda zararlı etkilere sahiptir.

* Moringa tohumları suyun bulunduğu kabın dibine çöken bakterileri öldürebiliyor.

Kaynak: Zija International

(Birgün, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.