Doğa MücadelesiManşet

Uşaklılar altın madenine karşı ‘Murat Dağıma Dokunma Platformu’nu kurdu

0

Ege’nin yaşam kaynaklarından Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı yöre halkı bir araya geldi.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Uşak Kütahya il sınırında yer alan Murat Dağı yöredeki dört büyük su kaynağı olan Büyük Menderes, Gediz, Porsuk ve Banaz Çayı’nın da doğduğu yer. Bu nehirlerin suladığı Büyük Menderes, Çivril, Denizli, Aydın, Söke, Gediz, Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Manisa ve Bakırçay havzaları Ege bölgesinin en önemli tarım merkezleri durumunda.

“Ege Bölgesinin gözbebeği” denilen Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın madenciliği ile ilgili geçtiğimiz aylarda bir araya gelen Uşak ve Kütahyalı yurttaşlar yörenin yıkımı anlamına geleceğini söyledikleri madencilik faaliyetine karşı mücadele etme kararı aldı.

30 Eylül Cumartesi günü Uşak Atatürk Kültür Merkezinde bir araya gelen siyasi parti, işçi memur sendikaları, dernek, oda ve meslek örgütleri Murat Dağı’na yapılmak istenen bu madencilik faaliyetine karşı neler yapılabileceğini konuştu. Toplantının açılışında konuşan emekli öğretmen Mehmet Çancı, Murat Dağı’ndan Ege’de 2 milyonun üzerinde çiftçinin geçim kaynağı olan suların doğduğunu belirtti.

Murat Dağı’nda siyanürle altın üretimi için İngiliz Strateks şirketine ruhsat verildiğini aktaran Çancı, “Duyumlarımıza göre Murat Dağı’ndaki altın rezervi 775 – 1000 ton civarında. Bu miktar dağın farklı yerlerinde. Altını çıkarmak için Murat Dağı tamamen tıraşlanacak, bitki örtüsü yok edilecek. su kaynakları yok edilecek, belki nehirler kuruyacak” dedi. Uşak Ulubey Eşme arasındaki Kışladağ’da yapılan altın madenciliğinin çevresel ve sağlık etkilerini aktaran Çancı, “Eğer bu felaketi durduramazsak Ege bölgesinde yaşam alanlarımız yok olacak. Kanser kaderimiz olurken, yeşil alanlarımız çöle dönecek. Hep beraber mücadele ederek başaracağız. Murat Dağı’mızı kurtaracağız” dedi.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı toplantı sonunda altın madenine karşı mücadeleyi yürütmek üzere Murat Dağıma Dokunma Platformu oluşturuldu.

 

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.