EnerjiManşet

“Hibakuşalar Olmasın!” Sergisi 30 Eylül’de Trakya’da

0

Nükleersiz.org tarafından düzenlenerek Türkiye ve Dünyada radyasyon mağduru olup sağlıklarını yitirenlere adanmış olan “Hibakuşa’lar Olmasın!” Sergisi  bu kez  Trakya’ya gidiyor!

Kırklareli TMMOB ZMO  Şubesi ve Kırklareli Kent Konseyi Gençlik Meclisi  ev sahipliğinde gerekleştirilecek olan Sergi, 30 Eylül Cumartesi günü yapılacak açılışın ve Nükleersiz.org/ Pınar Demircan tarafından yapılacak sunumun ardından  9 Ekim Pazartesi gününe kadar Türkiye’de üçüncü nükleer santral projesinin planlandığı İğneada bölgesine atfen Kırklareli’de ziyaretçileriyle buluşacak.

Adını Hiroşima ve Nagasaki’ye Atom bombası atıldıktan sonra radyasyona maruz kalmış olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlar için kullanılan ve günümüzde genel anlamda radyasyona maruziyeti anlatan “Hibakuşa” kelimesinden alan sergi, uranyum madenleri, nükleer santraller,  nükleer atıklar ve nükler silahlanma  arasındaki bağlantıya dikkat çekmeyi amaçlıyor.

 

Nükleersiz.org’un seçkisiyle Türkçe’ye kazandırılan  “Hibakuşalar Olmasın!” poster sergisi, 2014 yılında Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPPNW) Almanya seksiyonundan Dr. Aleks Rosen‘in öncülüğünde yürütülerek tamamen bilimsel içeriklerle hazırlanmış Türkiye’den önce Japonya’da ve Amerika’da gerçekleştirilmiş  50 posterlik “Dünya Genelinde Hibakuşalar/ “Hibakusha Worldwide Sergisi”nin bir parçası.

Serginin gerçekleştirildiği şehirler arasında  Nükleer santral projelerinin konumlandırıldığı yerler öncelikliyken serginin gerçekleştirildiği tarihlerde ise mümkün olduğunca geçmişteki nükleer  felaketler dikkate alınıyor. Türkiye’de üçüncü nükleer santral planının yapıldığı İğneada nedeniyle Kırklareli’nde yapılacak sergi için de 1957 yılında Sovyetler Birliği(Rusya)’da ait Mayak Nükleer Tesisi’nde meydana gelen asıl adı Kyshtym Nükleer Kazası  olan nükleer felaketin yaşandığı 29 Eylül tarihi hedeflenmiş  bulunuyor.

Sergi Türkiye’de  ilk olarak Çernobil Felaketi’nin 31. yıl anması haftasındaki etkinlikler Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un ev sahipliğinde nükleer santral kurulması planlanan Mersin’de;   Haziran ayında Yeryüzü Derneği’nin evsahipliğinde İstanbul’da ; 6 Ağustos Hiroşima’ya Atom Bombasının atılmasının 72. Yıldönümünde Sinop Nükleer Karşıtı Platform’un ev sahipliğinde Sinop’ta ve  9 Ağustos Nagasaki’ye Atom  bombasının atılmasının Yıl dönümünde  Samsun TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu(İKK)’nun ev sahipliğinde Samsun’da  birer sunumun ardından ziyaretçileriyle buluşmuştu. 

Hibakuşalar Olmasın! Sergisi’nin Kırklareli’ndeki programı ise şöyle:

Açılış ve sunum: 30 Eylül 2017, 18:00, Atatürk Kültür Merkezi

Sergi tarihleri : 30 Eylül – 9 Ekim 2017, Yer : Atatürk Kültür Merkezi, Zincirlikuyu Cd., Kırklareli

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.