EnerjiManşet

Yeşil enerji tekstilde: Japonlar organik güneş hücreleri geliştirdi

0

Japonya’nın Saitama şehrinde bilimsel araştırma merkezi  RİKEN’de Takao Someya başkanlığındaki bir grup araştırmacı tekstillerden enerji hasat edecek. Grup, giyilebilir, ultra ince esneyen ve suya dayanıklı organik güneş hücreleri geliştirdiler.

Bu giyilebilir, esneyen organik güneş hücrelerinin verimlilik oranı yüzde 7.9 ve 20 defa yıkanınca verimlilikleri %20 düşüyor.

Giyilebilir organik güneş hücrelerinin düzenli bir şekilde veri toplayabilmesi için ise bir kaç milivat enerjiye ihtiyacı var.

Geliştirilen hücreler ile her santrimetrekare kumaş 7.86 miliwat elektrik üretiyor.

Sağlık sorunları bu giysiyle önceden tespit edilebilecek

Bu fotovoltaiklerin dokunurken kumaşlara kolayca monte edilebileceğini kaydeden araştırmacılar, bu kumaşlardan yapılan giysilerin hastalar tarafından giyildiğinde sağlık sorunlarını önceden tespit edebileceğini, vücut ısısını ölçebileceğini ve kalp atışlarını analiz edebileceğini ve böylece sağlık monitörü gibi kullanılabileceğini kaydediyorlar.

Güneş hücrelerinin kumaşla dokunması ile bu giysilerin sadece elektrik toplaması değil, aynı zamanda son derece esnek ve hava ve suya da dayanıklı olmaları gerektiğini belirten grup, tüm bu özelliklerin aynı anda bir arada olmasının son derece zor olduğunu, ancak sonunda bunu başardıklarını kaydediyor.

Tekstil uyumlu enerji kaynakları olarak, yıkanabilir, hafif ve gerilebilir organik fotovoltaiklerin, gelecekte giyilebilir eşyalar, elektronik tekstiller ve nesnelerin interneti ve diğer sensörlerin uzun vadeli bir güç kaynağı sistemi olarak kullanımında yeni bir çığır açacağı tahmin ediliyor.

 

(Enerji Günlüğü, pv-magazine)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.