İklim KriziManşet

İklim değişikliği nedeniyle Irma ve Maria’nın vurduğu Porto Riko’da yıkım büyüyor

0

Irma ve Maria kasırgaları nedeniyle tarihinin en büyük yıkımını yaşayan ABD’ye bağlı özerk Karayip adası Porto Riko’daki tahribatın büyüklüğü artıyor.

Kasırga sonrası Teo Alta’da (Porto Riko) tahrip olan bir yolda bisiklet süren adam, 24 Eylül 2017 –  Ricardo Arduengo, AFP

Climate Nexus, adadaki insani krizin hafta sonunda da devam ettiğini duyurdu. Yetkililer, geçtiğimiz hafta saatte 281 kilometre hızla Porto Riko’yu vuran Maria Kasırgası’nın yarattığı yıkımı “kıyamet”e benzetti.

Adada yaşayan Amerikalı vatandaşların elektriksiz ve tüm iletişim araçlarından uzak kaldığı belirtilirken, bazı bölgelere aylarca elektrik verilemeyeceği uyarısında bulunuldu.

Adada merkezden uzakta, izole bulunan kasabalarda ve gelir seviyesinin düşük olduğu yerleşim birimlerinde yakıt ve gıda sıkıntısı ise her geçen gün artıyor. Adada mahsul değerinin yüzde 80’inin yok olduğunu açıklayan yetkililer, şiddetli yağışlar nedeniyle tehlike arz eden bir barajın sel felaketine yol açmasından ve içme suyuna erişimi engellemesinden endişe edildiğini ifade etti. AP’ye konuşan Porto Riko’nun Amerikan kongresindeki temsilcisi Jenniffer Gonzales, Porto Riko’daki yıkımın adayı 20-30 yıl geriye götürdüğünü söyledi.

 

(Climate Nexus, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.