Günün ManşetiManşetUlaşım

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 5 yaşında: Bisiklet bir ulaşım aracıdır!

0
Mersin'de buluşma noktası Cumhuriyet Meydanı idi (Foto: Murad Düzgün)

Gönüllü kadınlar hareketi “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu“nun beşincisi bu yıl 24 Eylül Pazar günü 50 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Foto: İzzet Özkaya (İzmir Bir Sevdadır facebook sayfasından alınmıştır)

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında 2013 yılından bu yana Türkiye çapında düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun fikir annesi İzmir’den Sema Gür. Gür, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu Pınar Pinzuti ile birlikte koordine ediyor.

Pınar Pinzuti (solda) 2017 turunda bisikletinin başında (Foto: İzzet Özkaya (İzmir Bir Sevdadır facebook sayfasından alınmıştır))

Pinzuti, 2016 yılındaki turun ardından, “Süslü kadınlar, belediyeden ne istiyorlar?” başlıklı yazısında amaçlarının ne olduğunu aktarmış ve turu 3 başlık altında özetlemişti.

“2013 yılında İzmir’de bir araya gelip eylem yaptığımızda 3 farklı konuyu gündeme getirmiştik:

1- Etkinlik Avrupa Hareketlilik Haftasında yapılacaktı. Ülkemizde bu haftanın varlığından haberi olmayanlar çoktu. Hareketlilik haftası kısaca, bir yerden başka bir yere motorla değil kendi gücünle git demektir.

2- Etkinlikte özellikle Dünya Otomobilsiz Kentler Günü‘nün altı çizilmişti. Ne demekti acaba? Merak edenler araştırmış ve çeşitli ülkelerde yılda bir gün kent merkezlerinin motorlu araçlara kapatılıp insanlara bırakıldığını öğrenmişti.

3- Bisikleti ulaşım amaçlı kullanan herkes için güvenli bisiklet yolları istemiştik.”

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: 2017 yılında eş zamanlı olarak 50 farklı şehirde

İlk eylemin 5 yıl sonrasında. 24 Eylül 2017 Pazar günü ise Yunanistan’ın Atina şehri ve Kıbrıs da içinde olmak üzere 50 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen turun bu seneki durakları Adana, Adapazarı/Sakarya,  Alaçatı, Akçay / Edremit, Ankara, Antakya, Antalya, Artvin-Ardanuç, Atina / Yunanistan,  Balıkesir, Bandırma, Biga,  Burdur,  Bodrum, Bursa, Çanakkale, Çorum, Dalaman,  Denizli,  Datça,  Düzce, Didim, Edirne, Elazığ, Erdek, Eskişehir,  Fethiye, Giresun, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kadirli / Adana,  Kayseri, Kırıkkale, Keşan / Edirne, Kıbrıs,  Kocaeli,  Konya, Krdz Ereğli,  Lüleburgaz,  Manisa, Marmaris,  Mersin,  Muğla, Ödemiş, Ordu, Ortaca-Köyceğiz, Samsun,  Tekirdağ ve Urla- İzmir oldu.

Adana’da yaklaşık 250 kadın bisikletle şehir turu attı. Şık kıyafetleri ve başlarına taktıkları çiçekli taçlarıyla birlikte rengarenk süslenmiş bisikletlerine binen kadınlar polis eskortu aracı eşliğinde Galleria İş Merkezi önünden Taşköprü’ye kadar pedal çevirdi. Taşköprü üzerinde hatıra fotoğrafı da çektiren Süslü Kadınlar Bisiklet Grubu daha sonra aynı güzergahtan Galleria İş Merkezi önüne gelerek etkinliği sonlandırdı.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Adana’nın koordinatörleri Kübra Aykın (solda) ve Ezo Uge

Ankara’da Çankaya ilçesi Kurtuluş Parkı Vedat Dalokay Evlendirme Dairesi önünde toplanan bir grup kadın, bisikletlerini balon ve çeşitli eşyalarla süsledi. Kızılay istikametinden Maltepe ve Anadolu Meydanı güzergahlarını izleyerek Beşevlere ulaşan grup, bisiklet turunu Bahçelievler Bahriye Üçok Parkı’nda tamamladı. Organizasyon sorumlusu Burçin Tarhan, etkinliğin sonunda yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen ”Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”nun Ankara dışında 50 ilde daha yapıldığını ifade ederek, etkinliğin İzmir merkezli bir organizasyon olduğunu kaydetti.

Çorum’da yaklaşık 200 kadın, bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla ”Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” etkinliğinde bir araya geldi.  Valilik önünde toplanan yaklaşık 200 kadın, bisikletlerini, balon ve çeşitli eşyalarla süsledi. Daha sonra Gazi Caddesi üzerinden yaklaşık 3 kilometre yol kateden kadınlar, bisiklet turunu Yunus Emre Parkı’nda Atatürk Anıtı’nda tamamladı.

İstanbul’da Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Heykeli önünde toplanan bir grup kadın, bisikletlerini balon ve çeşitli eşyalarla süsledi. Organizasyon sorumlusu Perran Yalçın Yavru, yaptığı açıklamada, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu 5 yıl önce başlattıklarını söyledi.

Adana’da şehir turu

Artvin’de Ardanuç ilçesinde bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlikte süslü kıyafetlerini giyip, balon, çiçek ve oyuncaklarla bisikletlerini süsleyen  yaklaşık 100 kadın, bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla ”Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” etkinliğinde bir araya geldi. Yaklaşık 6 kilometre pedal çeviren kadınlara bazı erkekler de destek verirken, etkinliğe katılanlara ilçe halkı yoğun ilgi gösterdi. Süslü Kadınlar Bisiklet Grubu Sözcüsü Leman Albayrak, bu etkinliğin Türkiye çapında 50 şehirde eş zamanlı olarak süslü kadınlar bisiklet turu adı altında düzenlendiğini anımsattı.

Mersin’deki program kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kadınlar, süsledikleri bisikletleriyle alanda kısa bir tur attı. Turun Mersin koordinatörlüğünü daha önceki senelerde olduğu gibi Ebru Petek Budur üstlendi.

Mersin’de buluşma noktası Cumhuriyet Meydanı idi (Foto: Murad Düzgün)

Hatay’ın İskenderun ve Antakya ilçelerinde de kadınlar, “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” etkinliği için bir araya geldi. İskenderun’daki etkinliğin organizatörlerinden Hatice Ildıran Kara, Atatürk Anıtı Alanı’ndaki programda yaptığı açıklamada, 5 yıldır bir araya gelerek pedal çevirdiklerini söyledi.

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde toplanan bir grup kadın, bisikletlerini balon, çiçek ve çeşitli eşyalarla süsledi. Rengarenk bisikletleriyle trafiğe çıkan kadınlara Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Şehir İçi Ulaşım Bisikleti (KAYBİS) birimi de destek verdi. Toplanma noktasından hareket eden yaklaşık 200 bisikletli, Cumhuriyet Meydanı Kartal Bulvarı istikametinden Talas ilçesine uzanan parkurda pedal çevirdi.

Mersin’de şehir turu (Foto: Murad Düzgün)

Edirne’de yaklaşık 150 kadın, bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”nda pedal çevirdi. Bisikletlerini çiçek, balon ve renkli folyolarla süsleyen kadınlar, Saraçlar Caddesi’ndeki Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. Koordinatör Esranur Demircan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bisikletin sadece spor için değil, ulaşım için de kullanıldığını söyledi.

Tekirdağ’da da yaklaşık 60 kadın tur kapsamında bir araya geldi. Süslü bisikletlerine binen kadınlar, Süleymanpaşa ilçesi sahil dolgu alanından Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübü önüne giderek, başlangıç noktasına kadar yalaşık 7 kilometre pedal çevirdi.

Samsun’un Atakum ilçesinde toplanan yaklaşık 100 kadın, farkındalık oluşturmak amacıyla “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” etkinliğinde buluştu. Çobanlı İskelesi önünde toplanan 100 kişilik grup, bisikletlerini, balonlar ve çiçeklerle süsledi. Bazı kadınların etkinliğe çocuklarıyla katıldığı görüldü.  Bisikletleriyle 5 kilometre pedal çeviren grup, etkinliği Kurupelit Yat Limanı’nda sonlandırdı.

İzmir’de bisikletlerini balon, çiçek ve oyuncaklarla süsleyen, süslü kıyafetlerini giyen kadınlar Konak Meydanı’nda toplandı. Müzik eşliğinde dans eden grup bisikletlerine “Çocuklar için bas pedala”, “Bisiklete atla hayalini yaşa”, “Kadın sokağa çıkarsa hayatı değişir”, “Özgürlük bisiklette”, “Bisiklet en iyi psikologdur”, “Hayallerine sür” yazılı pankartlar astı.

Foto: İzzet Özkaya (İzmir Bir Sevdadır facebook sayfasından alınmıştır)

Denizli’de de kadınlar Demokrasi Meydanı’ndaki Forum Çamlık Alışveriş Merkezi önünden Çamlık Kent Ormanı’na kadar pedal çevirdi.  Kadınlar yaklaşık 2 kilometrelik yolu bisikletle kat etti.

 

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.