Doğa MücadelesiManşet

Menemen’de maden ocağı isyanı: Arazideki 10 cm’lik bitki ve toprak örtüsü kaldırılacak!

0

Menemen Emiralem’de İzmir Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” izniyle açılması planlanan maden ocağı, kırma – eleme, hazır beton tesisi projesiyle ilgili 18 Eylül 2017’de, saat 9.30’da, Menemen Belediyesi’nde bir toplantı yapıldı.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in yönettiği toplantıya çeşitli STK temsilcileri, Emiralem ve civar köy muhtarları, yöre öncüleri, avukat ve doktorlar katıldı. Toplantıda yurttaşlar söz konusu projenin tarım alanlarını etkileyeceklerini, imza kampanyasına başlayıp 1000 imzaya ulaştıklarını ve bir ay içinde avukatların da yardımıyla dava açacaklarını belirttiler.

Avukat Diler Bosut Güven, TCDD Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün Emiralem Değirmendere ve Bağcılar bölgelerinde açılacak maden ocağı, kırma-eleme, hazır beton tesisi projesi hakkında şu ifadelere yer verdi:

Avukat Diler Bosut Güven

“TCDD Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün Menemen–Manisa arasındaki demir yolunun iki ve üç hatlı hale getirilmesi ve rehabilitasyonu olarak tanımlanıyor. Bu projenin içinde hızlı tren ibaresi geçmiyor ve Manisa’yla sınırlandırılmış.

Faaliyet 36 hektarlık alandadır. Bu alanın bir kısmı meradır. Tesis alanı 1/100.000lik planda tarım arazisidir. Tesis Gediz Nehri’ne 50 metre, Manisa Karayolu’na 250-350 metre mesafededir. Projede derki yılda 1.600.000 ton bazalt kaya dinamitle patlatılacaktır. Bu patlatmalar gürültü, titreşim, toz oluşumuna neden olunacağını ifade etmişler. Firma saatte 206 kg toz çıkacağını belirtmektedir. Patlatmada yılda 6 bin kg dinamit, 432 bin kg anfo patlayıcıları kullanılacaktır. İki günde bir patlatmalar yapılacaktır.” Uygulanması planlanan söz konusu proje ile arazide 10 cm.’lik bitki ve toprak örtüsü sıyrılacak, kaldırılacaktır.”

Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl  toplantıda şu şekilde konuştu: “Menemen gerçekten iyi bir tarım havzası. Ziraat odasında bunu her zaman söylüyoruz. Ama bunun gibi tehlikelerle sürekli tehdit altında. Sanıyorum daha önce de Veli beyin başkanlığı döneminde taş ocağı tehdidi olmuştu. O zaman da mücadele edildi.

Ben bölgeyi şöyle bir değerlendirmek istiyorum: Çilekte coğrafi işaret aşamasında. Sera iklimi var. Yani Emiralem’in iklimi çok farklı. Çileğin yetişmesi için çok elverişli. Menemen’e dağılan suyun toplandığı yer şantiye olarak gösteriliyor. Eğitim kurumlarımız var aynı bölgede. Yerleşimin olduğu kalabalık bir bölge ve tarım alanı. Yani gerçekten burası korunması gereken bir alan”

Emiralem’de doğup büyüdüğünü ifade eden yöre halkından Emekli Albay Mehmet Çoban ise yöredeki diğer çevresel tehditlere dikkat çekti ve “Kuzeyimizde Aliağa’nın petrol ve demir – çelik tozu, doğumuzda da kireç tozu olursa Menemen ve Emiralem yaşanmaz hale gelecektir. Sözü edilen bölge Doğasıyla havasıyla çok çok güzel Karagöl’e 2 km uzaklıkta bir yerdir. Hem İzmir’in içme sularını, doğasını ve canlılarını etkileyecek bir noktadadır. Yakınında zeytinlikler, OÇEM (Otizmli Çocuklar Eğitim Merkezi), Karşıyaka Koleji vardır. Bu nedenle toplantıya katılan herkesten bu konuda bizlere destek vermesini istiyorum. Yargı konusunda en kısa zamanda gerekeni yapmış olacağız.” şeklinde konuştu.

 

Haber: Barış Gençer Baykan

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.