DünyaManşet

Almanya’da ilk sonuçlar: Yeşiller oyunu artırdı, AfD’de kaygı verici oy patlaması

0

Almanya’da federal seçimlerde oy verme işlermleri sona ererken sandık çıkış anketlerinin sonuçları açıklandı. Henüz resmi oy sayımı sonuçlarının açıklanmadığı seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre yükselmesi endişeyle izlenen aşırı sağcı popülist Alternatif Parti (AfD) oy patlaması yaparak %13,5 ile üçüncü parti görünüyor.

Sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yüzde 32 oy oranı ile önde. Martin Schulz liderliğinde ikinci sıradaki Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) anketlere göre oy oranı yüzde 20. Şu an iktidarda olan her iki partinin de oylarında düşüş var.

Anketlere göre, yüzde 5’lik barajı açarak meclise girmesi beklenen Sol Parti yüzde 9, Yeşiller 9,5 oy aldı. Bu sonuçlar doğru çıkarsa her iki parti de oylarını artırmış olacak. 2013 seçimlerinde Yeşiller %8,5, Sol Parti %8,6 almıştı.

2013 seçimlerinde barajın altında kalan ve parlamentoya giremeyen sağ liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 10,5 ile dördüncü parti görünüyor.

Sandık çıkış anketleri, sandığa giden seçmenle oyunu kullandıktan yapılan bir kamuoyu yoklaması. Oyların doğrudan sayılarak elde edilen tahmini sonuçların da kısa süre içinde gelmesi bekleniyor. Almanya’da 61,5 milyon dolayında seçmen bulunuyor.

(DW Türkçe, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.