Kültür-SanatManşet

Ruhi Su aramızdan ayrılışının 32. yılında türkülerle anıldı

0

20 Eylül Çarşamba günü usta sanatçı için ilk anma Zincirlikuyu’da gerçekleştirildi. 32 yıldan bugüne her yıl olduğu gibi Ruhi ve Sıdıka Su’nun öğrencileri, sevenleri, dostları ve yol arkadaşları öğlen saatlerinde Ruhi ve Sıdıka Su’nun anıt mezarı başında buluştular.

Prof. İsmet Gürgey, son anına kadar Ruhi Su’nun yanında olan dostlarındandı/ Fotoğraf: H.Hasan Balcıoğlu

Ruhi Su’nun kadim dostlarından Prof. İsmet Gürgey arkadaşı Ruhi Su’yu anlattı. Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nden Refik Köksal, Ali Ekrem Budak, Fatma Zengin, Nabi Belekoğlu, Ruhi Su Dostlar Korosu’ndan Füsun Noyan hocaları Ruhi Su’dan ve 32 yıl sonra bugün onun yolunda neler yapmaya çalıştıklarından söz ettiler.

Ozan Garip Yadigâr ve diğer konuşmacıların ardından Hasan Karayol, Nevzat Karakış, Zeynep Karababa, Gönül Sabuncu Ruhi ve Sıdıka Su için türküler seslendirdiler.

Zeynep Karababa/ Fotoğraf: H.Hasan Balcıoğlu

Buluşma Ruhi Su Dostlar Korosu’nun Ruşen Can Acet’in bağlaması eşliğinde söylediği türkülerle sona erdi

Anma buluşması her yıl olduğu gibi biraz ötedeki Sümeyra Çakır anıt mezarında devam etti. Dostları onu anlattılar ve hep birlikte Sümeyra Çakır’a türkülerle seslendirdiler.

Anma etkinlikleri aynı akşam 20.00’de Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlene konser programı ile devam etti. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen etkinlikte salona ek sandalyeler kondu, merdiven boşlukları dahi konseri ayakta izleyenlerle doluydu.

Program Ruhi Su’nun 1982’de Avustralya’da verdiği konserde çekilen belgeselin gösterimiyle başladı. Program Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ilgın Su’nun konuşmasıyla devam etti. Ilgın Su daha sonra Şişli Belediyesi Başkanı Danışmanı Ali Ülkü’yü kürsüye davet etti.

Konser Ruhi Su Dostlar Korosu’nun (RSDK) Mutlu Ödemiş yönetiminde söylediği türkülerle devam etti. RSDK eski şeflerinden Hüseyin Tutkun, Ruhi Su’nun 1982’de Adana’da derlediği “Develioğlu” türküsünden koro için yaptığı düzenlemede RSDK’ yı yönetti. Bu türkü Ruhi Su’nun yaşarken üzerinde çalıştığı son türkü olması nedeniyle de çok önemli bir çalışmadır. Konserin devamında yine RSDK’nın eski şeflerinden Refik Köksal kendi bestesi olan “Güncem” türküsünde RSDK’yı yönetti. Bu düzenlemeler de seyircilerden yoğun alkış aldı.

Sonra RSDK’nın 1975 yılında kuruluşunu takiben korist olarak koroda yer alan ve bugün de müzik çalışmalarına devam eden Emin İgüs bağlamasıyla sahnede yerini aldı. İgüs, solo ve RSDK ile birlikte yorumladığı yedi türküyle ayakta alkışlandı.

RSDK’nın türküleriyle devam eden Ruhi Su 32. Yıl anma konseri, sahneye davet edilen bütün sanatçıların ve RSDK’nın eski korist ve şeflerinin, her anma konserinde olduğu gibi izleyicilerle birlikte Ruhi Su’nun sazına ve sözüne eşlik ettikleri “Drama Köprüsü” türküsüyle sona erdi.

Ruhi Su,  21 Ekim 2017, Cumartesi günü saat 14.00’de Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi sahnesinde bu yıl ikinci kez verilecek olan Ruhi Su Şiir Ödülü’nün sunum etkinliğinde bir kez daha anılacak.

Bu yıl TÜYAP 2017 kapsamında Ruhi Su Şiiri konulu bir de panel düzenlenecek. Ruhi Su’nun kitapları ve albümleri de kitap fuarı süresince Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği standında fuar ziyaretçilerinin beğenisine sunulacak.

 

Fotoğraflar: H.Hasan Balcıoğlu, Ercüment Gürçay

Haber: Ercüment Gürçay

 

(Yeşil Gazete )

You may also like

Comments

Comments are closed.