İklim KriziManşet

Maria Kasırgası Porto Rico’yu vurdu

0

Irma Kasırgası’nın ardından Karayipler’de ortaya çıkan Maria Kasırgası Porto Rico’yu etkisi altına aldı. İklim değişikliğinin yol açtığı, saatteki hızı 250 km’yi geçen Maria, Porto Rico’da son 90 yıl içinde görülen en şiddetli kasırgalardan biri olarak kayıtlara geçti. Başkent San Juan’da tüm önlemlere rağmen büyük yıkıma yol açan Maria Kasırgası enerji hatlarına da zarar verdi. Fırtınadan dolayı yaklaşık üç buçuk milyon nüfusa sahip kent elektriksiz kaldı. Uzmanlar, kasırganın Porto Rico kıyılarına ulaştığında hızını kaybettiğini ancak yine de yapı malzemesi büyük oranda ahşap olan binaların şiddetli rüzgara direnemediğini belirtiyor. Maria kasırgası Porto Rico’dan geçtikten sonra dördüncü kategoriden ikinci kategoriye geriledi. Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın yeniden şiddetlenebileceği uyarısında bulundu.

Porto Rico Valisi Pedro Rossello, ABD Başkanı Donald Trump’a ABD topraklarını felaket bölgesi ilan etmesi çağrısında bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Maria Kasırgası’ndan etkilenen bölgeler için tüm kaynakların yönlendirilmeye devam ettiği belirtildi.

Porto Rico’da 1928’de görülen San Felipe Segundo kasırgası 300’den fazla can kaybına yol açmıştı. Maria Kasırgası şimdiye kadar Dominica Adası’nda 7, Fransa’ya bağlı Guadeloupe’ta da en az 2 kişinin ölümüne neden oldu. Kasırganın güzergahında yer alan Dominik Cumhuriyeti’nde ise afet hazılığı tüm hızıyla sürüyor.

Harvey, Irma ve Maria kasırgalarının iklim değişikliğiyle ilgisi ne?

İklim değişikliği nedeniyle okyanus yüzeyinin ısınması ve buharlaşmanın artması hem kasırgaların daha fazla enerji biriktirmesine, hem de daha ağır yağış bırakmasına neden oluyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi de denizden karaya vuran kasırgaların meydana getirdiği fırtına dalgalarının (storm surge) daha yükselmesine ve tehrip gücünün artmasına neden oluyor.

 

(Guardian, Euronews, CNN, Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.