İklim KriziManşet

Maria Kasırgası Porto Rico’ya ilerliyor

0

2017 kasırgaları, ABD ve Karayipler tarihi için acı verici bir hal aldı. Harvey ve Irma kasırgalarının yaraları sarılırken, iklim değişikliğinin yol açtığı Maria Kasırgası saatte 260 km’yi aşan hızla Porto Rico’ya doğru ilerliyor.

Karayipler’de Guadalup ve Dominica Adası’nı vuran Maria Kasırgası nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği, iki kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. Maria sebebiyle birçok Karayip adasında deniz seviyesine yakın bölgelerdeki insanlar tahliye ediliyor. Havaalanları, okul, iş yerleri ve hükümet binaları kapatılıyor.

Porto Rico, bölgede 3 kişinin ölümüne ve yüzbinlerce kişinin elektriksiz kalmasına yol açan Irma Kasırgası’nı atlatmaya çalışıyor.  Yetkililer, Maria’nın beklendiği gibi vurması durumunda elektrik sisteminin tekrar devreden çıkarılacağını söylüyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Maria Kasırgası’nı ölçeğin en güçlü düzeyi olan Kategori 5’e yükseltmişti. Maria, yarıdan fazlası Karayip adalarında olmak üzere 61 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Irma Kasırgası’na benzer bir güzergah izliyor.

Harvey, Irma ve Maria kasırgalarının iklim değişikliğiyle ilgisi ne?

İklim değişikliği nedeniyle okyanus yüzeyinin ısınması ve buharlaşmanın artması hem kasırgaların daha fazla enerji biriktirmesine, hem de daha ağır yağış bırakmasına neden oluyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi de denizden karaya vuran kasırgaların meydana getirdiği fırtına dalgalarının (storm surge) daha yükselmesine ve tehrip gücünün artmasına neden oluyor.

(NY Times, Euronews, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.