Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Karadeniz’de doğa katliamı: Türk Akımı Projesi’nde 58 bine yakın ağaç kesilecek!

0

Türkiye ve Rusya ortaklığı ile yapılması planlanan, 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek olan Türk Akımı doğalgaz boru hattı deniz bölümü projesi için hazırlanan nihai Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu açıklandı. Trakya’nın Karadeniz kıyısında 57 bin 709 ağacın kesileceği belirtilen raporda, boru hattı güzergahı dışında ancak proje sahası içinde yer alan nekropol (toplu mezar alanı) ve kilise kalıntısının  ise korunması gerektiği belirtildi.

Türkiye ve Rusya ortaklığı ile yapılması planlanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı deniz bölümü projesi, nihai ÇED raporu Kırklareli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü internet sitesi üzerinden açıklandı. Rusya’dan gelerek Trakya’nın Karadeniz sahilindeki Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı Kıyıköy’den Türk topraklarına girecek olan ve South Stream Transport B.V. tarafından yapılması planlanan projenin, ÇED raporunun İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yeterli bulunduğu ve nihai kabul edildiği kaydedildi. Açıklamada, halkın 10 gün içerisinde raporla ilgili görüşlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletebilecekleri duyuruldu.

57 bin 709 ağaç kesilecek

ÇED raporunun arazi kullanımı bölümünde, doğalgaz boru hattının Karadeniz’in altından 910 kilometre geldikten sonra Kırklareli’nin Vize İlçesi’nin Karadeniz kıyındaki Kıyıköy’den Türkiye’ye giriş yapacağı anlatıldı. Rapora göre geçici ve kalıcı alanlar için kesilecek net ağaç sayısı ise 57 bin 709 olarak açıklandı. Nihai ÇED raporunda, kesilecek ağaçlarla ilgili şöyle denildi:

“Proje’nin Kıyı Bölümü Orman Genel Müdürlüğü, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Vize Orman İşletme Müdürlüğü, Midye (Kıyıköy) Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında kalmaktadır. Proje kapsamında çalışma yapılması planlanan arazinin tamamı devlet ormanıdır, bu nedenle, vasfı gereği bu alanlar üzerindeki her türlü tasarruf Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. Orman örtüsünün şekli ise geniş yapraklı orman alanları olarak tanımlanmıştır. Proje’nin Kıyı Bölümü kapsamında kesilecek net ağaç sayısı, kalıcı ve geçici alanlar için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Projenin Kıyı Bölümü’nde yapılacak faaliyetler nedeni ile kesilecek net ağaç sayısı 57.709’dur. Proje’nin Kıyı Bölümü’ndeki kalıcı alanlar için kesilecek ağaç sayısı 33.867 geçici alanlar (işçi kampı, geçici malzeme depolama alanı ve inşaat aşaması geçici yolları) için kesilecek ağaç sayısı 23.842 olarak hesaplanmıştır. Geçici alanlar doğaya yeniden kazandırma çalışmaları kapsamında bölgenin bitki örtüsüne uygun bitki türleri ile restore edilecektir.”

Orman doğal alanı kaybolacak

Raporda, proje kapsamında inşa edilecek Alım Terminali’nin konumlanacağı saha ve boru hattı irtifak şeridinin geçeceği alanlarda gerçekleştirilecek ağaç kesimlerinden dolayı bu alanlardaki mevcut orman habitatları (doğal alanı) kaybolacağı bilgisi yer aldı. Açıklamada, “Bununla birlikte, projeden etkilenecek orman alanının, bölgedeki mevcut orman arazilerinin çok küçük bir bölümünü oluşturması nedeniyle yaşanacak habitat kaybının genel anlamda bölgesel ekolojiye sınırlı bir etkisi olacağı düşünülmektedir” denildi.

 

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.