EnerjiManşet

İklim adaleti aktivistleri kömür madenlerine karşı sivil itaatsizlik eyleminde: Buraya kadar!

0

Waging Nonviolence’da Sarah Freeman imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Cansu Yılmaz‘ın çevirisi ile paylaşıyoruz

***

Geçen hafta, 6.000’i aşkın iklim adaleti aktivistinin bölgedeki kömür madenciliğini protesto etmek için bir dizi eylemde bir araya gelmesinin ardından, Batı Almanya’daki Rheinland tarım arazilerinde kırmızı ve sarı sirk çadırları yükseldi. Buna, 3.000 katılımcının Cuma ve Cumartesi günü kömür madenciliğinin altyapı çalışmalarını yasadışı yollarla engellediği, Ende Gelände (veya Here and No Further / Buraya Kadar) adında bir toplu sivil itaatsizlik kampanyası da dâhildi.  

Almanya, Hollanda, İsveç, Polonya, Çekya, Belçika, Birleşik Krallık ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen protestocular. Birçoğu daha önceki yılarda Ende Gelände protestolarına katıldı (DW/C.Winter)

Polis coplarına karşı korunmak için saman torbaları taşıyan ve kendilerine eşlik eden bando takımının yanı sıra tesadüfen orda bulunan palyaçonun ile birlikte yürüyüşe geçen aktivistler, Tagebau Garzweiler linyit kömür madenini ve Neurath enerji santralini çevreleyen tarlalara ekipler halinde yayıldı. Bir grup maden ocağına girerken, bu sırada diğerleri ise kömür trenlerinin elektrik santraline kömür taşımasını önleyen bir abluka hazırlamak için demiryolu rayları üzerinde yatıyordu. Bölgedeki maden ocakları ve dört ana enerji santrali Alman kamu hizmeti devi RWE tarafından işletiliyor ve linyit madeni Avrupa’daki karbon emisyonlarının en büyük kaynaklarından biri. Katılımcılar, her biri stratejilerini önceden planlamış ve bir eylem planı üzerinde karara varmak için demokratik meclislerde düşünüp taşınmış olan, “parmaklar” adını verdikleri 10 eylem grubunda örgütlenmişti. Aktivistler, her bir parmak içinde, polisle karşılaşma durumunda harekete geçmeye ve eylemler sırasında birbirlerini takip etmeye ne ölçüde istekli olduklarını tartışmak için kendilerini daha küçük ilgi gruplarına ayırdılar.

Aktivistler kömür trenlerinin kullandığı rayları kapatıyor (Flickr / Tim Wagner)

  Aktivistler, sadece Cuma günü, yakında bulunan Hambach madeninden kömür sevk eden ve Neurath tesisinin operasyonlarını yüzde 37 oranında azaltmasına neden olan trenler de dâhil olmak üzere dokuz saat boyunca tren yollarını kesti. Diğer bağımsız eylemler, Critical Mass (yeterli çoğunluk) biçiminde ilerleyen trafiğe karışmış bir grup bisikletçi ve demiryolu raylarının üzerinden geçen köprülerden sallanan “Robin Wood” adlı bir grup kaya tırmanışçısı da dâhil olmak üzere Ende Gelände’yi destekledi. Hambach ormanı yakınındaki bir eylemde, çevre örgütü Friends of the Earth, kömür madenciliğine karşı sembolik bir “kırmızı çizgi” yaratmak için 3.000 kişilik bir insan zinciri organize etti. Tam isminin ifşa edilmemesi ricasında bulunan, kendinden menkul bir anarşist olan Charlie, demiryolu ablukasının ilk kez katıldığı bir sivil itaatsizlik eylemi olduğunu söyledi. O, “Öyle heyecan dolu, öyle gergindim ki” diye anımsıyordu. Onun Cuma sabahı otobüsle ayrılan grubu, Pembe Parmak, daha sonra –polisle karşı karşıya geldikleri noktada– demiryolu raylarına doğru uzanan çiftlik arazisi boyunca yürüdü. Charlie, “Onlar, hemen bize biber gazı püskürtmeye başladılar,” dedi. “İnsanlar koşuyordu, düşüyordu ve [polis] bize vuruyordu.” Dediğine göre grup, en sonunda birkaç kilometre uzakta yasal olarak kayıtlı bir gösteriye katılma iddiasıyla ayrılmasına izin verilene kadar, bir polis zinciri tarafından “kıstırılmış” veya kuşatılmıştı. Washington Huskies Jerseys Onlar, bir polis eskortu eşliğinde yola koyuldu, ancak çok geçmeden rayları ablukaya alan başka bir gruba katılmak için tarlaların bir ucundan diğerine koşarken tekrar serbest kaldılar. Charlie, aktivistlerin polis minibüsleri ve hatta yerel çiftçilerin katkılarıyla ağır tarım ekipmanlarına binen polis memurları tarafından takip edildiğini söyledi. Charlie, olayı “Çiftçiler traktörleriyle ve ön kısımlarında gerçek anlamda çok hızlı kesim yapan çiftçilik ekipmanlarıyla geliyordu ve biz polisin onlarla birlikte traktörlere bindiklerini gördük,” diye açıkladı. Makineler, aktivistlere yarım metrekarelik bir mesafede, onları polise doğru toplama girişiminde bulunarak hızlıca hareket ediyordu. Charlie, patates tarlalarının pürüzlü arazisinin durumu son derece tehlikeli hale getirdiğini belirtti. nike tn requin Çünkü koşmaya kalkışanlar hemen düşebilir ve makineler tarafından vurulabilirdi. Pembe Parmak grubunun üyelerinin aşağı yukarı yarısı sonunda kart oyunları oynadıkları ve bir sonraki adımlarını tartıştıkları raylar üzerinde tutunabildi. New Balance Goedkoop Polisin onları sertçe çekip savurarak rayların çamurla kaplı eğimlerine doğru yerinden kaldırabilmesi, protestocuların meydan okurcasına şarkı söylemesinden dolayı iki buçuk saat sürdü.

Polis, kömür treni raylarını kapatan bir aktivisti kaldırıyor (Flickr / Pay Numrich)

  Pink Finger’ın eylemleri, Ende Gelände sivil itaatsizlik kampanyasının bir parçasıydı, ancak Ende Gelände da birçok grup ve eylemi kapsayan daha geniş bir olayın yalnızca bir bölümünü oluşturuyordu. Hafta sonu etkinliğinin çoğu, son sekiz yıldır gerçekleşen bir siyasi miting olarak resmi kanallarca kabul edilen bir olay olan Rheinland İklim Kampı’na dayanıyordu. Eylemler üç ana kısma ayrılıyordu: politik bir eylem için gençlik ağı JunepA tarafından yürütülen oturma eylemi olan Kömürü Değiştir (KohleErSetzen), madenin yakınında yasal olarak kayıtlı bir protesto eylemi ve Ende Gelände’nin sivil itaatsizlik eylemleri.

  • Adidas Superstar Donna
  • Bağımsız diğer girişimler, eylemde yer alan dört aktivistin başından geçenleri canlı yayımlayan bir İsveç belgesel projesi olan Disobedience Live de dahil olmak üzere, doğrudan eylemleri tamamladı. Bu Ende Gelände sivil itaatsizlik eylemlerinin art arda gerçekleştiği üçüncü yıldı. Ağustos 2015’te, binin üzerinde insan faaliyetleri engellemek için Garzweiler madenine girdi. Ardından, Mayıs 2016’da, 4.000 kişi Doğu Almanya’da bir kömür madenini ve elektrik santralini alıkoydu. Aktivistler, önceki yıllarda Almanya’nın kömür altyapı tesislerini hedef almışlardı. adidas superstar rose gold pas cher Bu eylemler, 2011-2013 yılları arasında Hambach madeninden çıkan kömür trenlerinin engellenişinin yanı sıra 2014’te Garzweiler madeninin ilk abluka altına alınışını da içeriyordu. Şimdiki eylemler, binlerce katılımcının ilgisini uyandırarak ve planlama ile strateji konusunda daha karmaşık bir biçimde büyüyerek git gide daha çok birbirine bağlanıyor. Bu yıl yapılan eylemler süresince sekiz yüz kişi polis tarafından gözaltına alındı ve neredeyse hepsi tutuklandıkları gün serbest bırakıldı. Yüzlerce kişi yaralanırken, beş kişi tekmelendikleri, yüzlerine darbe aldıkları ve yere çarpılarak kafalarından sürüklendiklerine dair raporlarıyla birlikte hastaneye kaldırıldı. Yine tam adını paylaşmayı reddeden Karl adında İsveçli bir aktivist, üst üste üçüncü yılında Ende Gelände’ye katılıyordu. Bir kolu alçılı olan Karl, Cumartesi sabahı demiryolu raylarının yakınında polislerce çevrili olan Mavi Parmak grubuna katıldığı sırada bir polis memurunun copu ile vurulmuştu.

    Polis protestocuları otobüse taşiyor. Sivil itaatsizlik eylemi olarak, bir çok protestocu gönüllü olarak otobüslere gitmeyi reddetti, sonuç olarak zorla taşındılar. (DW/C. Mississippi State Bulldogs Jerseys Winter)

      Birkaç katılımcı, polis şiddetini Alman hükümetince ülkenin kömür endüstrisi için verilen finansal ve politik desteğe bağladı. Alman hükümeti, RWE gibi şirketlere devlet yardımları sağlıyor; bu da çevre aktivistleri arasında polisin sadece yasayı uygulamakla kalmadığı, aynı zamanda RWE’yi aktif olarak desteklediği izlenimini uyandırıyor. Karl, yaralanmış olmasına rağmen iklim değişikliğinin aciliyetine dikkat çekmek için pek çok başka insanın yasayı çiğneyip yaralanma riskini göze almaya istekli olduğu ve katılım gösterdiği bu eylemin “özgürleştirici bir deneyim” olduğunu söyledi. “Sivil itaatsizlik, iklim değişikliğinin sık sık göz ardı edildiği yerlerde problemi gerçek anlamda ön plana getirilebilme yollarımızdan biridir.” Onun ifadesine göre, Ende Gelände stratejilerin geliştirildiği eşitlikçi yapı nedeniyle etkilidir. Karl, bunu “Bu yıl gördüğümüz şeylerin çoğu kendiliğinden örgütlenmedir,” diye açıklıyor. “Bir hiyerarşi halindeki polis çalışması, yukarıdan aşağıya doğru işleyen bir yapıdır. Tüm kararları alan sadece bir zihin vardır. Pittsburgh Panthers Burada, Ende Gelände’de ise kararları belirleyen binlerce zihnimiz var.” Farklı taktikler dizisi ve dikkatli bir stratejik planlama, birçok grubun değişen risk ve hazırlık düzeylerinde bulunan eylemlere katılmasına olanak sağladı. Cumartesi günü, Beyaz Parmak adlı grup, bir gün önce daha yoğun bir sivil itaatsizlik eylemlerine katılan birkaç kişi tarafından kendiliğinden kuruldu. Grup, kaynakları ve personeli demiryolu raylarını işgal eden aktivistlerden uzak tutmak amacıyla polis için düşük riskli bir şaşırtmaca yaratmak için yola koyuldu. Beyaz Parmak grubu, bir gitarist ve hokkabaz eşliğinde sokaklarda mizahi bir kovalamaca peşindeki 13 polis minibüsünden oluşan bir konvoyu yönetti. Birçok yerel sakin aktivistler geçerken gösterdikleri coşkulu başparmak işaretleriyle birlikte, onlara el sallamak için dışarı çıktı. Grup, Garzweiler madeninin genişlemesi sonucu terk edilmiş küçük bir kasaba olan Holzweiler’de sembolik olarak sona erdi. Polis, sokaklara barikat kurdu ve insanların kasabaya girmesini engelleyen herhangi bir yasanın bulunmamasına rağmen, aktivistlere geri dönmesini söyledi. Aktivistler, polis hattını delmeyi denemek ya da kampa dönmek arasında karar vermek için demokratik bir meclis düzenledikleri yerel kilisenin önüne yayıldı.

    Beyaz Parmak üyeleri polisin önünde insan piramidi oluştururken (Twitter / @leonistawesome)

      Grubun üyeleri, yanında enstrümanlar getirdi, yiyeceğini paylaştı, şarkılar söyledi, akrobasi yaptı ve polis hattının önünde doğaçlama şiir yarışması düzenledi. Grubun enerji ve coşkusu, saçma bir soğukluk içinde polise bakan ve arabalarından fotoğraf çekmek ve onları izlemek için çıkan yerel halktan gelen sevinç gösterileri ve alkışlarla karşılanan geniş bir insan piramidinin oluşumuyla doruğuna ulaştı. Aktivistler, sözleri “Biz huzurluyuz, ya sen?” olan popüler Alman protesto şarkısını uyarladı ve kelimeleri “Biz tatlıyız, ya sen?” biçiminde değiştirdi. Kampa geri döndükten sonra her bir parmak coşkulu alkışlarla karşılanıyordu. Gönüllü sürücü ekipleri, gözaltına alınan aktivistleri polis karakolundan geri getiriyordu ve kamp alanındaki bir çadır, özellikle polisle şiddetli karşılaşmayı deneyimlemiş aktivistlere psikolojik ve duygusal desteğe ayrılmıştı. Kampın kendisi ise, hafta sonu yapılan etkinlikler boyunca bir eğitim sahası, demokratik bir topluluk ve etkinliğin çekirdeği olarak işlev görüyordu. Konsensüsü, hiyerarşisizliği ve sürdürülebilir yaşam fikrini vurgulayan kamp; vegan yemekleri, kompost (gübreleyici) tuvaletler, açık atölyeler, canlı müzik, yoga dersleri ve çocuklar için bir sıçrama evi içeriyordu. Aktivistler ve topluluk üyeleri, yemekleri pişirme ve yıkama, bilgi istasyonlarını görevlendirme ve tuvaletleri temizleme işlerinde gönüllü oldular. Nike Air Max BW Kararlar, büyük demokratik meclislerde, Almanca bilmeyen konuşmacılar için canlı çevirilerle tartışılıyordu.

    Mavi Parmak grubu Niederaussem kömürlü termik santraline yürürken (DW/ C.Winter)

      Kamp, Ağustos ayı eylem günlerinden önce, sürdürülebilir kalkınma, sistem değişikliği ve örgütlenme stratejileri gibi konuları içeren dört günlük ücretsiz bir program olan “Degrowth Yaz Okulu”nun alanıydı. Johnathan Hankins Kuzey Rhineland-Westphalia Çevre ve Kalkınma Vakfı’ndan gelmesi beklenen yaz okulu finansmanı, başlamadan 10 gün önce iptal edilerek 46 bin avro zarara yol açtı. Kesintiler, görünüşte meydana geldi; çünkü program, fon sağlayıcıların etkinliğin yasadışı doğası nedeniyle çoğu kez destek vermeye yanaşmadıkları sivil itaatsizlik eylemlerine çok yakın gerçekleşiyordu. Ende Gelände, bu yılın sonlarında Bonn’daki Birleşmiş Milletler iklim görüşmelerinde sivil itaatsizliğe devam etmeyi planlıyor. Karl gibi aktivistlere göre, iklim adaleti hareketi basitçe Paris iklim anlaşmalarına uyumluluğu savunmakla yetinemez. Bunun yerine, küresel sıcaklıkta 2 santigrat derecelik yükselişin zaten yıkıcı iklim değişikliği eşiğini aşmış oluşu nedeniyle, amaç fosil yakıt altyapı sistemlerinin komple kaldırılması olmalıdır. Karl, “Adil bir geçiş yolunda çalışmamız gerekiyor ve bunu şimdi yapmalıyız,” diyor.

    More in Enerji

    You may also like

    Comments

    Comments are closed.