Hayvan HaklarıManşet

Beylerbeyi’nin simgesi Çıtır’ı yuvasından koparan Özlem Kumrular’a tepki dinmiyor

0

İstanbul Beylerbeyi’nde yaşayan 16 yaşındaki Çıtır adlı köpeğin, Bahçeşehir Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Özlem Kumrular tarafından mahalleden taşınmasının ardından öldüğü öğrenildi. İBB Veteriner İşleri Müdürlüğü’ndan yapılan açıklamada Cebeci Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi’ne bırakılan köpeğin solunum güçlüğü, meme tümörü ve akciğer metastazı nedeniyle öldüğü belirtildi.

Çıtır’ın mahalleden götürülmesi üzerine sosyal medyada Kumrular’a tepkiler büyürken, Kumrular ve üniversitenin sosyal medya hesabında açıklama paylaşıldı.

Üniversite, Kumrular’dan konuyla ilgili açıklama istendiğini duyururken; Kumrular kendi twitter hesabından 5 Eylül’de yaptığı açıklamada, Çıtır’ı Ataköy’e götürdüğünü ve hayvanın daha iyi şartlar altında olduğunu bildirdi. Kumrular, “Veteriner kontrolünde daha sağlıklı yaşaması için gerekenleri yaptım. Çıtır resmi makamların elinde ve daha iyi şartlarda bulunmaktadır. Tutanak tutulmuştur” dedi. Kumrular’ın bu açıklamasının ardından tepkiler dinmedi.

5 Eylül’deki bu açıklamanın ardından önceki gün de Kumrular’ın üniversite yönetimine ilettiği açıklama, üniversitenin sosyal medya hesabından yayımlandı. Bu açıklamada Kumrular, Çıtır’ın son günleri olduğuna işaret etti ve “Bir köpeğin sabah kalktığımızda paspasımızda ya da merdivenimizde ölü bulunması hepimizin psikolojisini etkileyecek bir sondu” ifadesini kullandı.

Bu açıklamanın ardından ise tepkiler daha da yoğunlaştı. Tepkilerin yoğunlaşmasının nedeni ise Kumrular’ın yanlış bilgilendirmede bulunduğu ihtimaliydi. Zira Kumrular, 5 Eylül’de Çıtır’ın güvende olduğuna yönelik bir açıklamada bulunmuştu ancak edinilen bilgiye göre Çıtır 2 Eylül’de ölmüştü.

Hürriyet Gazetesi’nden Cansu Şimşek de “Çıtır ne yaptı size Özlem Hanım!” başlıklı haberinde konuya yer verdi.

Çıtır’ın Kumrular tarafından ilçe dışına götürülmesini değerlendiren Empati Yaşam Hakkında Saygı Platformu Başkanı Barış Şengün, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki sokak hayvanlarının ilçe dışına çıkarılamayacağına yönelik hükmü hatırlatarak tepki gösterdi ve “Konu sadece vicdan değil, adalet meselesi. Özlem Hanım’la telefonda konuştuğumuzda da söyledim. Çıtır, sokakta kulübesinde yaşayan bir hayvan ve aynı zamanda bir aşı karnesi ve sahibi var. Sıradan bir sokak köpeği değil. Bir başkasına ait malı alıp başka yere götüremeyeceğiniz gibi köpeği de götüremezsiniz. Özlem Hanım Çıtır’ı Üsküdar’dan alıp, Bakırköy’e bıraktı. Bu bile bir suç.” şeklinde konuştu.

Çıtır’ın 28 Ağustos’ta Özlem Kumrular tarafından bir taksinin bagajına konularak Ataköy 4. Kısım’a taşındığını öğrenen hayvanseverler, Kumrular ile temasa geçmişti. Çıtır’dan geriye kalan kulübesinin bulunduğu Çelenk Apartmanı’nda ise şimdi yas var.

Akademisyen Kumrular ise, kendisi hakkında ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu ve bu konuda yargıya başvuracağını bildirdi.

 

(HürriyetBirgün)

You may also like

Comments

Comments are closed.