İklim KriziManşet

Irma Kasırgası 26 Temmuz’dan bu yana 43 can aldı

0

ABD’nin Florida eyaletinin güney kıyılarını vuran ve kuzeybatıya doğru ilerleyen Irma kasırgasının kategorisi 2’ye düşürüldü. Karayipler’den geçerken hızı saatte yer yer 300 kilometreye ulaşan kasırga ardında büyük bir yıkım bıraktı.

Florida’da kasırga vahşi yaşamı da etkiledi. Kasırgadan korunmaya çalışan bir timsah sokakta görüntülendi. Bölgenin altyapısının büyük oranda zarar gördüğünü belirten yetkililer kasırga nedeniyle eyalette milyonlarca haneye elektrik verilemediğini açıkladı. 6,5 milyon kişinin elektriksiz kaldığı ifade ediliyor.

Boyutları Fransa’nın yüzölçümüne ulaşan Irma Kasırgası Küba’da da can kaybına ve büyük hasara yol açtı. Başkent Havana sel altında kaldı. Ağaçlar devrildi, çok sayıda bina ve yol kullanılamaz hale geldi. Adada yaşayan tropikal kuşlar öldü. Yetkililere göre 10 kişi hayatını kaybetti. Adanın tamamında güç kesintisi ve ulaşım zorluğu yaşandığı belirtiliyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada  ise ABD Başkanı Donald Trump’ın kasırganın etkili olduğu bölgeler, ilerleyişi ve kurtarma operasyonları konusunda bilgilendirildiği ve bölgedeki yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi.

Irma Kasırgası’nın Tampa kenti üzerinden Georgia, Kuzey ve Güney Karolina ve Virginia eyaletlerinde etkili olması bekleniyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın azami rüzgar hızının 110 mph (175 km/saat) olduğunu açıkladı.

Atlantik’te bugüne kadar meydana gelen en güçlü kasırga olan Irma Kasırgası’nda şimdiye kadar 43 kişi hayatını kaybetti.

 

(VOX, New York Times, Daily Mail)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.