Doğa MücadelesiManşet

ODTÜ’de yıkım sürüyor: Orman ekosistemi parçalandı!

0

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 10 Eylül’ü 11 Eylül’e bağlayan gece başlayan yol çalışması aralıksız devam ediyor. ODTÜ Rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından imzalanan protokolün ardından gece geç saatlerde iş makineleri polisin güvenlik önlemleri eşliğinde 4.8 kilometrelik alanda çalışmaya başladı. Başlayan çalışmaların ardından’ Kırsal Çevre’ ve ODTÜ’lülerden oluşan 7 kişilik bir ekip bölgede inceleme yaptı. Serkan Alan’ın Gazete Duvar’da çıkan haberine göre, ekibin inceleme sonrası tespitleri 5 madde de şöyle oldu:

1.Açılan yol 38 metre değil, 90-100 metre genişlikte. Plana aykırı iş yapılmıştır.
2. ODTÜ ormanı bölünmüş, 270 metre orman bandı orman eko-sisteminin dışına çıkartılmış.
3. Toplam orman talanı 45 hektar, bütünlüğü bozulan orman alanı ise en az 90 hektardır.
4. Ormanda kamyonların geçişi için fazladan servis yollarının açıldığı tespit edilmiştir.
5. İlgili kurumların hepsinin görevlerini yerine getirmediği görülmektedir.

Orman ekosistemi parçalandı

Oluşturulan yedi kişilik inceleme heyeti arasında yer alan orman mühendisi Ahmet Demirtaş, yaptıkları ölçümlerde yolun genişliğinin bazı bölgelerde 90-100 metreye kadar çıktığını söyledi. Yapılan planın dışında kalan ve yangın şeridi olarak ayrılan yollar da çalışma için kullanılıyor. Belediyeye ait iş makinelerinin bu yolu kullandığını aktaran Demirtaş’a göre çalışmalar sırasında ortaya çıkan yoğun toz çalışma alanı dışında kalan diğer orman arazisindeki ağaçlara zarar veriyor. “Toz nedeniyle diğer ağaçların yaprakları da kapanacak ve belli bir süre sonra fotosentez yapamayacaklar” diyen Demirtaş şöyle devam etti, “Yapılan çalışmanın batısında kalan ve yaklaşık 270 metre genişliğindeki ODTÜ’ye ait alan, ormandan koparılmış. 4.8 kilometre yolu da düşündüğümüzde orman eko-sistemi parçalanmış durumda.”

Yapılan işlemler her şeyi ile hukuksuz!

ODTÜ ormanındaki çalışmaların aralıksız devam ettiğini aktaran mühendis Demirtaş’a göre ODTÜ topluluğu, platformlar ya da Ankara halkı sahip çıkmadığı sürece yol yapılacak. Belediyenin tutumunun halkın gücüne bağlı olduğunu söyleyen Demirtaş, “Yapılan işlemler her şeyi ile hukuksuz. Bunlar da hukuksuzluğu temel ilke haline getirmiş durumdalar. Belediye, Orman Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bu üçlüye rektör de fiilen katılmış durumda.”

 

(Gazete Duvar)

You may also like

Comments

Comments are closed.