DünyaManşet

Peru’da toprak eşkıyaları can aldı: 6 çiftçi palm yağı ticareti uğruna öldürüldü

0

Peru’da silahlı 40 kişi, palm yağı üretmek için ‘ele geçirmek’ istedikleri topraklardan ayrılmayı reddeden altı köylüyü vurarak öldürdü. Kendilerinin de ölüm tehditleri aldıklarını belirten yerliler, “Toprak ticareti sorunu karşısında sessiz kalmayı tercih eden devletin ve yerel yönetimlerin köylülerin ölümüne yol açtığını” aktardı. Guardian’da yer alan habere göre Ucayali’nin Amazon bölgesinin merkezinde bulunan yerel liderler; yaşamını yitirenlerin, “Topraklarını vermeyi reddettiği için Cuma günü hedef alındığını” söylüyor.

Yasa dışı tomrukçuluğun yaygın olarak görüldüğü Amazon bölgesinde savcı olan Jose Luis Guzmán da “Bölgesel yönetim içerisinde yer alanların bu işin içerisinde yer aldığının açıkça görüldüğünü” aktarıyor. Guzmán, yetkililerin sahte tapular dağıttıklarını; bunun da onları bu suçta doğrudan sorumlu hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Gözlemcilere göre asıl tehlike palm yağının ortaya çıkışıyla beraber arazilerinin haksızca ele geçirilmesinin, şiddetin ve ormansızlaşmanın artacak olması. Buna rağmen Peru hükümeti, toprağın böyle kullanılmasının ormanları tehdit etmediğini öne sürerek yayılmayı teşvik ediyor.

 

(Gazete Karınca)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.