İklim KriziManşet

Fransız ve Alman enerji şirketlerine karbon vergisi önerisi

0

Le Monde’de Stéphane Foucart imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Berk Öktem’in çevirisi ile paylaşıyoruz

***

Terra Nova, kömür tüketimine karşı her bir ton CO2 salınımına 20 Euro’luk vergi alt sınırı getirilmesini öneriyor.

Kömürü, Avrupa elektrik piyasasından çıkarabilmek için Terra Nova’nın önerisi salınan her bir ton CO2 başına 20 Euro civarında vergi alt sınırı getirmek. nike air max bambini Fotoğraf: John Macdougall / AFP

Avrupa, elektrik üretiminde kömürden nasıl kurtulacak? Fransız-Alman işbirliğini başlatıp diğer Avrupa ülkelerinin de takip etmesini sağlayarak. Nike Air Max 2017 Femme 30 Ağustos’ta düşünce kuruluşu (think-tank) Terra Nova tarafından yayımlanan çalışmada, altı ekonomist tam olarak da bunu öneriyor. İklim uzmanı olan yazarlar, Fransız ve Alman enerji şirketlerine saldıkları her bir ton karbon başına 20-30 Euro civarında sabit bir vergi alt sınırı uygulamayı öneriyor. Yazarlara göre 2020 yılında uygulamaya konmasını önerdikleri bu sistem, Fransa’nın Ekolojik Geçiş ve Dayanışma Bakanı Nicolas Hulot tarafından 6 Temmuz’da açıklanan 2022 yılına kadar Fransa’daki bütün kömürlü termik santrallerin kapatılması planına da uygun gözüküyor. “Açıkçası önerimiz yüksek dozda diploması gerektiriyor ama eğer Fransa, Almanya’yı böyle bir sistemi uygulamaya ikna edebilirse kömürlü termik santraller piyasalardan hızlı bir şekil yok olacaktır” diye tahmin eden yazarlardan Alain Grandjean “Fransa’ya yeni bir başkanın gelişi ve Almanya’daki seçimler harekete geçmek için tarihi bir fırsat yaratıyor” diye de belirtiyor. Ayrıca, iklim meselesi iki ülkenin de diplomatik ajandasında yer alıyor: Almanya, Kasım ayında 23. İklim Konferansını (COP23) düzenleyecek; Fransa Başkan’ı ise, önümüzdeki ay, Paris Anlaşması’nın yapıldığı COP21’in ikinci senesi vesilesiyle yine Paris’te bir “zirve” düzenleyeceğini açıklamıştı. Çalışmanın yazarlarına göre, Fransız ve Alman şirketlerine ortak bir vergi alt sınırı uygulanması, iklim meselesi konusunda Paris’in ve Berlin’in işbirliğini arttırıcı nitelikte olacaktır. Batı Avrupa ülkelerinin, özellikle İtalya’nın ve İspanya’nın da onları takip etmesini sağlayacaktır. Hem de bu, AB kurumlarının müdahalesi olmadan gerçekleşecektir.

Amaç Avrupa Karbon Piyasası’nın eksiklerini gidermek

Aslında bu altı ekonomistin önerisi Avrupa kurumlarında biri olan Avrupa Karbon Piyasası’nın, diğer adıyla Avrupa Kota Mübadele Sistemi’nin (ETS) eksiklerini gidermeyi amaçlıyor. Bu sistem, Avrupa’nın karbon salınımının %45’ine tekabül eden enerji sektörünü ve ağır sanayi sektörünü kapsamakta. Ancak genel görüş karbon piyasasının kötü işlediği yönünde. Stoklarda çok fazla karbon salınım kotası bulunması yani yapısal olarak düşük olan karbon salınım talebi, ton başına salınım ücretinin 6 Euro civarında olmasına sebep olmakta. Terra Nova’nın önerdiği alt sınır tam olarak da yapısal olarak düşük olan bu fiyatı düzeltmeyi hedefliyor. Ama öneri sadece enerji sektörünü kapsamakta. adidas outlet shop online “Alt sınır vergisi uygulamasının önündeki en büyük engel ağır sanayi şirketleri. Nike Lebron 13 Uluslararası rekabete tabii oldukları için Avrupa sınırları içerisinde karbon vergisi istemiyorlar” diye açıklıyor M. Owa Odighizuwa Grandjean ve ekliyor “enerji sektörü ise böyle bir rekabet içerisinde değil ve maliyet artışlarını tüketiciye yansıtabilir”. Maglie Golden State Warriors M. Grandjean ve diğer yazarlara göre yüksek enerji tüketimi olan ağır sanayi bu uygulamanın dışında bırakılırsa sistemin tıkanıklığı giderilecektir. Yaptıkları simülasyona göre, alt sınır uygulaması elektrik fiyatlarını Fransa’da megavat başına 6-7 Euro, Almanya’da ise 10-11 Euro’ya çıkaracak. Bu sayede kömürden elektrik üretimi karlı olmaktan çıkacak. Avrupa elektrik piyasasındaki aşırı kapasite sorunu da (2008 ile 2015 arasında elektrik üretimi %20 artmışken, tüketimi ise %5 azalmış durumda) en kirli yöntemlerin (en çok karbon salınımına neden olan) terk edilmesiyle çözülmüş olacak.

Önerinin ilhamı İngiltere’den

Terra Nova’nın önerisi yeni bir fikir değil. İngiltere, 2013’te tek başına aldığı kararla böyle bir uygulamayı başlatmıştı. John Elway Jerseys Bir ada ülkesi olması ve elektrik piyasasının bağımsız olması projenin uygulanmasını kolaylaştırdı. Peki sonuçlar umut vaat ediyor mu? “Çalışmadaki veriler 2015 yılını kapsıyor. Ama 2016 verileri çok daha net bir şekilde ortaya koyuyor ki alt sınır uygulaması İngiltere’nin, elektrik üretiminde kömürden kurtulmasını neredeyse sağlamış durumda.” diye aktarıyor CNRS ve NegaWatt Derneği araştırmacısı Philippe Quirion. Bu önerinin en büyük sorunu ise kömürden çıkmanın, en azından ilk başlarda, doğal gaz tüketiminin artmasına yol açacağı ve dolayısıyla Rusya’ya olan bağımlılığın artacak olması. Bir diğer mesele ise Fransa’nın şu ana kadar bir karbon vergisi alt sınırı konusunda partnerlerini ikna edememiş olması. adidas ultra boost uncaged męskie Nedenini M. Quirion açıklıyor: “Diğer ülkelere göre Fransa, karbon vergisini destekliyor çünkü ulusal elektrik şirketi olan EDF ve onun nükleer santralleri sayesinde bu vergiden en karlı çıkacak olan ülkenin Fransa olacağını düşünüyorlar. Ülkeler bu kaygılarında hiç de haksız sayılmazlar.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.