Doğa MücadelesiManşet

Romanya yol ayrımında: Civalı altın ve gümüş madeni mi, UNESCO kültürel miras listesi mi?

0

Romanya’da küçük bir dağ köy olan Verespatak’da yıllardır süren siyanürlü altın madeni tartışmaları yeni bir aşamaya ulaştı ve köy doğal güzellikleri ve bölgeye özgü ilginç ahşap mimarisiyle ilgi çeken küçük bir dağ köyüyken, yerleşim biriminin kaderi bir köyün altında bir altın ve gümüş madeni bulunduğunun açıklanmasıyla değişti.

BBC Türkçe’den Tarık Demirkan’ın haberine göre ağrılıklı olarak hisselerine bir Kanada şirketinin sahip olduğu Roșia Montană Gold Corporation Şirketi uzmanlarına göre bu maden Avrupa’nın en büyük altın madeniydi ve bölgede 2000 ton altın ve 1600 ton gümüş rezervi olduğu tahmin ediliyordu. Şirket bu tahminlerini açıklıyor ancak madenlerin döoğaya ve insanlara karşı ölümcül derecede zehir ihtiva eden civalı işlemi yöntemiyle çıkarılacağı bilgisini paylaşmama yolunu seçiyordu.

“Civalı altın madenine hayır”

Ancak bölge halkı kısa süren bir tereddüdün adından teklifi reddetti ve köylüler topraklarını terk etmeyeceklerini açıkladılar. Bu kararın alınmasında bölgede aradan geçen zaman içinde meydana gelen doğa felaketlerinin, Tuna nehrindeki zehirlenmelerin ve de Macaristan’da atıkların toplandığı güvenlikli gibi görünen bir atık gölünün barajının yıkılmasının payı büyüktü

Mücadele sonucunda köylülerin doğa koruma mücadelesi kazandı ve hemen akabinde Romanya doğa ve tarih mirası koruma dernekleri Verespatak köyünün ve çevresinin UNESCO kültürel insanlık mirası listesine alınmasını önerdiler.

Romanya başbakanı Mihai Tudose ise  hükümetinin her hususu değerlendirdiğini ve sonuçta Verespatak’ın UNESCO dünya mirası lisetesine alınması fikrini desteklemediklerini açıkladı.

“Değil altın, solucan bile çıkaramazsınız”

Romanya başbakanı “Eğer Verespatak Dünya Mirası listesine dahil edilirse, buradan değil altın, solucan bile çıkaramazsınız” dedi, ve ülke ekonomisinin bu bölgeden çıkacak altına şiddetle ihtiyacı olduğunu söyledi.

Uzmanlar Romanya hükümetinin bu kesin red tavrının gerisinde hükümet ve altını çıkarmak üzere sözleşme yaptığı Kanada şirketi arasındaki tartışmalara dikkat çekiyorlar.

Romanya basını şirketin Romanya’da bir türlü faaliyete başlatılamayan altın madeni nedeniyle büyük zarar ettiğini ve bu nedenle de bir Amerikan mahkemesinde Romanya hükümetine karşı 4.4 milyar dolarlık dava hazırlıkları yaptığını öne sürüyor.

 

(BBC Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.