Hafta SonuManşet

[Kedi-Siz] Uğur Taşdemir: Kör kedilerin gören kedilerden hiçbir farkı yok

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki;

Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.

Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.

[Kedi-Siz] kedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

O bu ülkenin bilinen en iyi erkek sesi. Bunu sadece biz değil Holywood’da söylüyor. Mesela Nicolas Cage kendini seslendirmek için bu ülkeden onu seçmiş. Uzun seneler benim radyo programımın başlangıç anonslarını yaparak beni onurlandırmıştı.

Öyle bakkalda filan arkanızdan seslense bir ekmek rica edebilir miyim diye donar kalırsınız. Hepimizin bildiği o şahane sesin sahibi bu adam.

 

Aynı zamanda oyuncu, tiyatrocu, seslendirme sanatçısı… Daha ne olsun değil mi?

Elbette yetmez Dünyaca ünlü hayvan hakları belgesellerini gönüllü olarak seslendiriyor. O zaman haydi kedileri konuşalım.

Çünkü o Uğur Taşdemir

***

19 – Uğur Taşdemir: Kör kedilerin gören kedilerden hiçbir farkı yok

Tolga Öztorun: Sessiz sedasız ama dolu dolu bir yaşantın var. Bir köpek, biri engelli 3kedi, bir engelli karga… Tabi daha ne olsun…  Bu koca kalbin sırrı ne?

Uğur Taşdemir: Aslında benim ki eş durumundan biraz. Eşim Özgün yüzünden böyle bir hayatım oldu. (Yaşam Hakkına Saygı Derneği Kurucu Başkanı Özgün Öztürk)

İtirazım oldu mu? Hayır, elbette. Hayat bize onlarla güzel. Her birinin şahsına münhasır bir karakteri var. Karga Frida havlıyor mesela. Köpek olan Roka abisine aşık. Onu taklit ediyor.

Ama annem de böyleydi benim, eşim Özgün’ün birçok yönüyle anneme benziyor. Annem de kediciydi mesela. Hasta kedileri eve alırdı, iyileştirip dışarı bırakırdı. Sokaktakileri beslerdi. Evde devamlı kedi oldu.

Annemden sonra köpeğim olmuştu hep ama kediler yeniden Özgün’le girdi hayatıma. Elbette karga da.

Tolga Öztorun: Biraz engelli kedin ve kargandan konuşalım istiyorum. Hikâyeleri nasıl? Sağlıklı kedi ile engelli kedi arasında ne fark var? Zor mu engelli hayvanlar ile yaşamak?

Uğur Taşdemir: Kedimiz Mualla’yı Özgün Facebook ilanından bulmuş. O bizim kör kızımız. Karşı tarafa “1 hafta deneyeyim, köpeğimiz Roka’yla ve diğer kedimiz Fikret’le nasıl anlaşacak bakalım” demiş. Ertesi gün getirecekmiş. Ben o gece durduk yere ona “Bir kedi daha getirebilirsin” dedim. Şok oldu. “Tamam, yarın getiriyorum o zaman” dedi.

Mualla aşk. Kör kedilerin gören kedilerden hiçbir farkı yok. Sokakta başaramazlar ama evde inanın kolay bile denemez, normal kedi gibiler. Adım sayıyorlar. Çok mutlu yaşıyorlar. Kargamız Frida’yı ise eski apartman yöneticimiz Aysel Ablamız bulmuş, o korktuğu için Özgün’den rica etmiş. Zaten her sene en az 1-2 yavru karga misafirimiz olurdu öncesinde. Ama bir süre sonra uçururduk.

Maalesef Frida’nın hem ayağı sakat, hem kanatları. Yükselemiyor ve konup kavrama şansı yok. O da 2 senedir bizimle. Evrimleşti.

Köpek oğlumuz Roka’yı taklit ediyor, havlayarak iletişim kuruyor.

Tolga Öztorun: Devlet artık sokaklarda kedi köpek istemiyor, önce baba, sonra sanatçı en son Hayvan sever olarak bize bu konudaki fikirlerini açıklar mısın?

Uğur Taşdemir: Olamaz öyle bir şey. Mümkün değil. Bu ülkede her zaman, yüzyıllardır sokak hayvanları oldu. Sokaklarımız onlarla güzel. Sokaklarımızın da bir habitatı var ayrıca.

Buna müdahale etmek çok ciddi başka sorunlar da demek. Sadece hayvanlar için değil, insanlar için de sokak hayvanları sokaklarındır, sokakta kalmalıdır.

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

 

 

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.