İklim KriziManşet

Harvey Kasırgası’nın ardından kimyasal sızıntı uyarısı!

0

ABD’nin dördüncü büyük kenti Houston’a Türkiye saatiyle Cumartesi sabahından bu yana 75 santimetre yağış düştü. ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi, önümüzdeki günlerde bu oranın iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu.

Teksaslı yetkililer, şu ana kadar 8 kişinin fırtına ve sel nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında içinde bulundukları kamyonet sele kapılan büyükanne, büyükbaba ve 4 torundan oluşan bir ailenin de bulunduğu belirtiliyor. Teksas Valisi Greg Abbott eyalette, sivillerden oluşan yaklaşık 12 bin kişilik Ulusal Muhafız gücünün tamamının kurtarma operasyonlarına katılması emrini verdi.

Yetkililer Teksas’ta kasırgadan mağdur olan yaklaşık yarım milyon kişinin yardım talebinde bulunmasını beklediklerini açıkladı. Evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 30 bin kişinin de geçici barınaklara sığınması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Teksas ve komşusu Louisiana eyaletlerinde acil durum ilan etti. Trump’ın bugün Teksas’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Yeniden inşa sürecinin uzun süreceğini ve zorlu olacağını söyleyen Trump, bunun milyarlaca dolara mal olabileceğini belirtti.

ABD’nin en büyük dördüncü kenti olan Houston’da yaklaşık 6,6 milyon kişi yaşıyor. Harvey Kasırgası ile bölgeye 1 haftada düşecek olan yağışın, bölgenin bir yıllık ortalama yağışına denk olacağı tahmin ediliyor.

Ulusal Kasırga Merkezi, hayati tehlike taşıyan fırtınanın Teksas’ın güneydoğusunda ilerlemeyi sürdüreceğini açıkladı.

Houston şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktaki, Teksas eyaletine bağlı La Porte ve Shoreacres bölgelerinde meydana gelen kimyasal sızıntıdan dolayı halka kapalı yerlerde kalmaları ve klimaları kapatmaları uyarısı yapıldı. . La Porte itfaiye teşkilatından yetkililer sızıntının kaynağının ve nedeninin araştırıldığını belirtti. Harris Şehri Güvenlik ve Acil Durum Müdürlüğü sitesinden olayla ilgili güvenlik uyarısı yayınladı.

Harvey’in ekonomik maliyetinin 100 milyar dolara ulaşabileceği tahmin edilirken, aşırı yağışlar nedeniyle su seviyesinin yükselmesiyle birlikte yaşanan sel felaketinin önümüzdeki günlerde daha da kötüleşmesi bekleniyor.

THY da, sel felaketi nedeniyle Houston seferini 29-30 Ağustos tarihleri için iptal ettiğini duyurdu.

Türkiye saatiyle 26 Temmuz sabahı Meksika Körfezi’nde oluşarak Teksas eyaletinin güney kesimini vuran Harvey Kasırgası 13 yıldır ABD’de görülen ilk 4. kategori kasırga olarak nitelendirilmişti.

 

(BBC Türkçe, Euronews, Dailymail)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.