İklim KriziManşet

Harvey Kasırgası ardında büyük bir yıkım bıraktı

0

Türkiye saatiyle 26 Temmuz sabahı Meksika Körfezi’nde oluşarak Teksas eyaletinin güney kesimini vuran Harvey Kasırgası gücünü 4. kategoriden 1. kategoriye düşürerek tropikal fırtınaya dönüştü. Şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen sel can kayıplarına yol açtı. Yetkililer Houston’da en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

2 milyon 300 bin nüfuslu Houston’da afet görüntüleri kameralara yansıdı. Şiddetli yağışlar nedeniyle su taşkınları yaşandı.

Yollar nehre döndü. Araçlar sular altında kaldı. Ambulanslar, itfaiye araçları ve botlarla afetzedelere ulaşılmaya çalışılıyor.

Yağmur suları yükselmeyi sürdürürken arama kurtarma ekipleri yoğun mesaide…

Ani sel uyarısı

ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi, Houston eyaleti ve çevresi için ani sel uyarılarında bulundu. Kentte yaşayanların büyük bir kısmı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Teksas Valisi Greg Abbott’ın açıklamalarına göre eyalette 250 otoyol kapandı, 19 kent afet bölgesi ilan edildi. Federal Acil Durum Yönetimi, afet bölgesine 1800 görevlinin ve 3 bin ulusal muhafızın sevk edildiğini aktardı. Bini aşkın kişi sel sularından kurtarıldı.

Şiddetli yağış sebebiyle eyalette elektrik ve internet bağlantıları kesildi, hava trafiği kesintiye uğradı. Yoğun bir trafiği olan George Bush Kıtalararası Havalimanı ve William P Hobby Havalimanı uçuşlara kapatıldı, ülkedeki tüm okullar afet sebebiyle bir hafta tatil edildi. THY, İstanbul-Houston seferlerini karşılıklı olarak iptal ettiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump arama kurtarma çalışmalarında yer alan tüm yardım görevlilerine teşekkürlerini iletti.

Harvey Kasırgası’nın yarattığı tahribatın tamamen giderilmesinin yıllar alabileceği belirtiliyor.

 

(CNN International, Guardian, Daily Mail, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.