Ekolojik YaşamManşet

Bayer’in Monsanto’yu satın alma planına AB engeli

0

AB Komisyonu Alman kimyacılık tröstü Bayer’in GDO’lar konusunda kötü bir sicili bulunan Amerikan biyoteknoloji devi Monsanto şirketini satın alma planına karşı çekince bildirdi. Deutsche Welle’nin haberine göre plan rekabet ilkeleri açısından mercek altına alınacak.

Avrupa Komisyonu, Alman kimya devi Bayer’in Amerikan biyoteknoloji holdingi Monsanto’yu satın alma planları karşısında çekince belirterek, birleşmenin sektördeki rekabete olası etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde inceleme kararı aldı. AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Bayer ve Monsanto’nun birleşmesinin bazı alanlarda rekabeti zayıflatacağından endişe edildiğini açıkladı.

Komisyon bu devralma süreci sonucunda haşere ilaçları alanında, özellikle sebze, kolza ve pamuğu kapsayan tohumculukta, ayrıca bitkilerin ebatları ya da haşaratlar ve hastalıklara karşı dirençlerini gösteren tarımsal niteliklerine ilişkin rekabette sınırlama getireceğinden endişe ettiğini bildirdi.

AB Komisyonu ayrıca Bayer ile Monsanto’nun haşere ilaçlarını ve tohumlukları dijital tarım teknololojisini kullanarak tek elde toplamasının ve çiftçilerin ihtiyacına uygun danışma hizmeti vermelerinin bu alandaki rakip işletmelerin çifçilere ulaşmalarını zorlaştıracağı görüşünü de savunuyor.

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager “Zirai tohumların ve haşere ilaçlarının hem çiftçiler hem de tüketici açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti ve “Çiftçilerin yeni ürünlere, yüksek kaliteye ulaşabilmeleri ve ürünleri rekabet etmeye elverişli fiyatlara satın alabilmeleri için bizim bu piyasalarda sağlam bir rekabet ortamını garanti etmemiz gerekli” diye konuştu.

 

(Deutsche Welle, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.