Kültür-SanatManşet

Yazar Doğan Akhanlı, İspanya’da tutuklandı ve serbest bırakıldı

0

Türkiye kökenli Alman yazar Doğan Akhanlı, tatilde bulunduğu İspanya’nın Granada şehrinde dün sabah önce tutuklandı, ardından bugün koşullu serbest bırakıldı.

Bir kimlik kontrolü esnasında, yerel hizmet biriminde görevli polisler Akhanlı’nın İnterpol tarafından Kırmızı Bülten’le arandığını ve hakkında yakalama kararı bulunduğunu tespit ederek tutuklamıştı.

1992 yılından bu yana Köln’de yaşamakta olan 60 yaşındaki yazar, Türkiye’ye iade edilmesi hakkında verilecek karara kadar İspanya’da tutulacak. Madrid’deki Almanya Büyükelçiliği, Akhanlı’nın Alman avukatı İlyas Uyar tarafından derhal bilgilendirilmişti.

Akhanlı, Uluslararası Yazarlar Birliği PEN üyesi. Eserlerinde sadece insan haklarının bölünmezliğini değil, bilhassa Ermeni Soykırımı’nın hatırlanması ve işlenmesi konularını da yoğun bir şekilde ele alıyor.

Türkiye yargısı 2010 ve 2011 yıllarında Akhanlı hakkında siyasi olduğu çok bariz olan bir dava açmış, ancak sonunda beraat kararı vermek zorunda kalmıştı. Akhanlı, bu karardan önce aylar boyunca gözaltında tutulmuştu. Ancak hakkındaki beraat kararı 2013 yılında temyiz edilmişti.

Akhanlı’nın Alman avukatı İlias Uyar, “Bu tutuklama, Erdoğan’ın gücünü ülkesinin sınırları dışına taşıyarak, sevmediği ve eleştirel seslere karşı dünyanın her yerinde harekete geçme denemesidir. Bu tutuklama emri çok açık bir şekilde hukukun suiistimal edilmesidir. Müvekkilimin derhal serbest bırakılmasını talep ediyorum” açıklamasını yapmıştı.

Şimdilik serbest bırakıldı

Bugün Alman Der Spiegel gazetesine konuşan Akhanlı’nın avukatı İlyas Uyar, mahkemenin yazarı serbest bırakma kararı aldığını duyurdu.

Mahkeme, eğer Türkiye Akhanlı’nın ülkeye iadesini isterse, bu talebini meşru gerekçelerle sunmak için 40 günlük müddeti olduğuna dikkat çekti.

Bu süreçte Akhanlı hapse girmeyecek ancak İspanya’yı da terk edemeyecek. Yazarın haftada bir de Madrid polisine bilgi vermesi gerekecek.

 

Haber Merkezi

You may also like

Comments

Comments are closed.