İklim KriziManşet

Kanada’da yanan orman alanı İstanbul’un iki misli büyüklüğe ulaştı, dumanlar Kuzey Kutbu’nu kaplıyor

0
Kanada'daki orman yangınlarından yayılan duman ve uçucu bileşiklerin (aerosol) 10-15 Ağustos'taki dağılımı

Kanada tarihinin en yoğun orman yangınlarını yaşarken, iklim değişikliği nedeniyle hiç durmayan yangınlar o kadar büyüdü ki, 12 bin kilometre yükseğe, yani stratosfere kadar yükselen dumanlar Kuzey Kutbu’nun üzerine kaplamaya başladı.

Kanada’da yanan ormanlardan yayılan duman Kuzey Kutbu’nun üzerini kaplıyor

Kanada’nın batısındaki British Columbia eyaletinde bu yıl 1 Nisan’dan beri yanan boreal ormanlarının 10 bin kilometre kareyi aştığı bildiriliyor. Bu alan İstanbul’un toplam yüzölçümünün neredeyse iki katı. Yanan orman alanı bu yıl her yılkinin 6 misline ulaştı.

NASA yetkilileri yanan ormanlardan yükselen dumanın kalınlığının bütün rekorları kırdığını, Kuzey Kutbu’nun üzerini kaplayan duman tabakası yüzünden Grönland ve Kutup buzullarının erimesinin hızlanmasından endişe ettiklerini söylüyorlar. Duman tabakasından yeryüzüne çöken kurumun buzulların üzerini kaplaması, buzun daha fazla ısı emmesini sağlayarak erimeyi hızlandırıyor.

Kanada’daki orman yangınlarından yayılan duman ve uçucu bileşiklerin (aerosol) 10-15 Ağustos’taki dağılımı

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde 2013’de yayımlanan bir araştırma boreal ormanlarının 10 bin yıldır görülmemiş bir hızda yanmakta olduğunu ortaya koymuştu. Boreal ormanları Kuzey kutup dairesine yakın Kanada, Alaska, İskandinavya ve Sibirya’da geniş bir şerit halinde yayılan ormanlara deniyor. Sibirya’da aynı kuşak tayga adını alıyor.

Boreal ormanlarının ve taygaların yayılımı

Kanada’da uzayan yangın mevsiminin Eylül sonuna kadar devam etmesi beklenirken, bu yıl yangınlar nedeniyle etklenen topluluklara yardım amacıyla ve söndürme çalışmalarında harcanan para 300 milyon doları geçti.

Boreal ormanları dünyada bitkilerde depolanan toplam karbonun yüzde 30’unu içeren devasa bir karbon deposu. Bu nedenle yangınlar atmosfere dağılan karbon dioksit miktarını artırarak iklim değişikliğini de hızlandırıyor.

Kanada’nın ve ABD’nin batı kıyılarında bu yıl iyice artan yangınlar iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıkların, azalan yağışların ve sıklaşan sıcak dalgalarının doğrudan sonucu olarak görülüyor.

(Grist, Mashable, Think Progress, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.