Haber HattıManşetSivil ToplumUncategorized

Nesin Vakfı’nın çocukları desteklerimizi bekliyor!

0

1973 yılında Aziz Nesin tarafından kurulan Çatalca’daki Nesin Vakfı, 14 dönümlük arazisine artık sığmıyor. Vakıf, arazinin hemen karşısındaki 8 dönümlük araziyi almak istiyor. Bu alım işlemi için ise 2 milyon liraya ihtiyaç var. Şimdiye kadar 800 bin lira toplandı. Bağışçıların ismi eğer alınabilirse yeni kampüste ölümsüzleştirilecek. Konuyla ilgili kampanya başlatan Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, bağışçılara yazdığı mektupla seslendi.

İşte Ali Nesin’in kaleme aldığı mektubu;

 

“Fiyatı 2 milyon olan Vakf’a komşu araziyi almak istediğimizi geçen hafta yazmıştım. Bir haftada 800.000 lira toplandi. Çok teşekkür ederiz, çok minnettarız. Biraz daha gerekiyor ama… Umarım sağda solda duyurursunuz.

Arazinin bizim için ne kadar önemli olduğunu göstermek için babamdan (muhtemelen) Nisan ya da Mayıs 1982’de gelen mektuptan bir alıntı yapıyorum:

“Yazmış mıydım sana, bitişikteki tarla satılıyor. Orasını almam çok gerekli. Başka birisi alırsa biz artık hiç alamayız. Bizim arazi de bize küçük geliyor. Sahibi geldi, dokuz milyon lira istedi. Ne demek yahu dokuz milyon? Ben de 4,5 milyon lira verdim ve 5 Mayıs’a dek de muhlet verdim. ‘5 Mayıstan sonra gelirsen bu parayı vermem,’ dedim. Bakalım, bekliyorum. Sanırım, benden fazla para vereni bulamayacak ve bana satacak. İyi ama, ben nerden bulacağım 4,5 milyon lirayı? Bende 1 Mayıs günü, sattığım kitaplardan, 1 milyon lira olacak. Benim Delilerim’i de 500 bin liraya sattım, demek 5 Mayısta 1,5 milyonum olacak. Adama üstünü de aydan aya 500 bin lira ödemek üzere senet yapmayı önereceğim. Kabul ederse satın alırım, etmezse vakfa araba alacağım.”

Mektuplaşmalarımızı yayımlamaya karar verdikten sonra babam bu paragrafa şu notu eklemiş:

“Bu komşu tarlanın satışının ilginç bir öyküsü var. Mal sahibi tarlasını satmak için benden 9 milyon lira istedi. Çevrede soruşturdum, bu tarlanın doğal fiyatının benim önerdiğim 4,5 milyon lira olduğunu öğrendim. En çok 5 milyon lira ediyordu. Satıcı bana ‘Ama 10 milyon lira veriyorlar,’ dedi. ‘Ben bu parayı veremem. Ama şunu bilmenizi isterim sizin tarlanızı almayı çok istiyorum. Çünkü kurduğum vakıf için çok gerekli. Vakıf çocuklarının spor yapacakları alan yok. Sizin tarlanızı alabilirsek bir spor alanına sahip olacağız,’ dedim. Gerçekten de böyle bir gereksinmemiz vardı. Ve aptal bir alıcı olarak bu tarlaya ne denli gereksinmem olduğunu satıcıya açıklamıştım. Tarlasına 10 milyon lira veren olduğunu söyleyince ‘Öyleyse hemen satınız. Ben bu parayı veremem,’ dedim. Tarlanın sahibi ‘Ama, peşin değil taksitle veriyorlar,’ dedi. ‘Taksitle de olsa çok iyi para, hemen satın,’ dedim. Uzun zaman kendisini görmedim. Sonradan öğrendiğime göre benim önerdiğim paraya tarlasını birisine satmış. Çevrede ben aşırı zengin olarak biliniyordum; hâlâ da öyle onlara göre, bana rubleler Sovyetler Birliği’nden yağıyordu. Domuzdan kıl koparır gibi, ne koparsalar kârdı.”

Böylece babamın tüm vasiyeti ve neredeyse tüm arzuları yerine gelmiş olacak. Bu arazi dışında sadece iki arzusunu gerçekleştiremedik: Derenin karşısındaki araziyi alıp derenin üstüne bir taş köprü inşa etmek istiyordu. Derenin karşısındaki araziyi aldık ama taş köprüye müsait değildi zemin. Bir de ilkokul isterdi. Planını, projesini, felsefesini, her şeyini hazırladık, ama zamanın koşulları fizibilitesini olumsuz çıkardı, vazgeçmek zorunda kaldım. Fen Lisesi yapacağız yerine. Belki zamanla da bir ilkokul.

Çok çok teşekkürler, sevgiler, saygılar.

Nesin Vakfı adına Ali Nesin

Vakıf şu anda 42 kişilik kapasitesini daha da artırmayı hedefliyor

Nesin Vakfı 1982’den beri etkinliklerini sürdürüyor. Bugüne değin yüzlerce çocuğun eğitimini üstlenen ve onları hayata hazırlayan vakıfta şu anda 42 çocuk ve genç barınıyor, okuyor. Nesin Vakfı’na genellikle ilkokul çağına girmemiş ya da yeni girmiş çocuklar kabul ediliyor. Çocuklar toplumda kendi başlarına ayakta durabilecek eğitim, beceri ve olgunluk düzeyine eriştikten sonra Nesin Vakfı’ndan kendi istekleriyle ayrılıyorlar.

İşte vakfın bağış için açtığı banka hesabının bilgileri;

Nesin Vakfı

Hesap No: 1042-0741176 İş Bankası Parmakkapı Şubesi

IBAN: TR280006400000110420741176

Kredi kartıyla bağış için: https://www.nesinvakfi.org/bagis-yap.php#kredi-karti

 

(Cumhuriyet, Yeşil Gazete)

 

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.