DünyaManşet

IŞİD terörü Barselona’yı vurdu: 13 ölü, 100 yaralı

0

İspanya’nın Barselona şehrinde dün (17 Ağustos 2017) bir minibüsün yayaların arasına dalması sonucu 13 kişi hayatını kaybettiği, 100 kişinin yaralandığı saldırı sonrası ikinci bir saldırı hazırlığında oldukları açıklanan 5 kişi öldürüldü. Operasyon kentin 120 kilometre güneyinde bulunan bir sahil kasabasında gerçekleşti. Katalonya emniyeti Cambrils saldırganlarının, Audi A3 marka araçla bir gruba çarptığı ve sonrasında polisle çıkan çatışmada öldürüldüğü aktarıldı. Yaralanan 7 kişi arasında bir polis memurunun da olduğu ifade edildi.

Madrid Büyükelçiliği bu sabah yaptığı açıklamada, bir Türk vatandaşının da ağır yaralandığını duyurdu.

Alcanar’daki patlamanın da ilgili olduğu düşünülüyor

Katalonya Emniyet Müdürü Josep Lluís Trapero, saldırının ‘uluslararası bağlantıları olan terör saldırısı’ olduğunu kaydetti. Trapero ayrıca Çarşamba gecesi Barselona’ya 200 km uzaklıktaki Alcanar’da yaşanan ve bir evin tamamen yıkılmasına, bir kişinin hayatını kaybetmesine yol açan patlamanın La Rambla’da gerçekleşen saldırı ile ilişkili olduğunu da aktardı. Emniyet Müdürü, patlamanın yaşandığı evde “bomba hazırlandığını” açıkladı.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Kent merkezindeki turistik Las Rambla caddesinde dün yerel saatle 17.00 civarında gerçekleşen saldırıyı ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üstlendi. IŞİD, saldırıyı üstlendiğini Amaq adlı yayın organı üzerinden duyurdu. Örgütten yapılan açıklamada saldırının “İslam Devleti askerleri” tarafından düzenlendiği” ve “ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak’ta düzenlediği saldırılara yanıt niteliğinde” olduğu belirtildi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, “bu bir cihatçı saldırıydı” dedi.

2 kişiye gözaltı

Güvenlik görevlilerinin saldırganı arama çalışmaları sürerken, polis şüpheliyle ilgili fotoğraf yayımladı.

Gözaltına alınan şüphelinin Fas asıllı İspanyol vatandaşı Driss Oukabir olduğu belirtildi. Minibüsün içerisinde pasaportu bulunduktan sonra tutuklanan Oukabir’in, polise verdiği ifadesinde olay gerçekleştiği esnada Barselona’da olmadığını, pasaportunun ise kardeşi tarafından çalındığını ileri sürdüğü belirtildi. Polis, saldırıyla bağlantılı olabileceği değerlendirilen bir minibüs daha buldu.

İspanyol yetkililer saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananlar arasında en az 18 farklı ülke vatandaşının bulunduğunu açıkladı. Bu ülkeler, Fransa, Almanya, İspanya, Arjantin, Venezuela, Belçika, Avustralya, Peru, Macaristan, Romanya, İrlanda, Yunanistan, Küba, Makedonya, Çin, İtalya, Türkiye ve Cezayir.

 

La Rambla saldırısı, İspanya’da 2004 yılında gerçekleştirilen ve El Kaide’nin üstlendiği tren bombalamaları sonrası en fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırı oldu. İşe giden insanların hedef alındığı o saldırıda, 191 kişi ölmüş, 2 bine yakın kişi yaralanmıştı.

Bu arada İspanya’da üç günlük yas ilan edildiği açıklandı.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.