İklim KriziManşet

Avustralya Federal Bankası’na karşı iklim değişikliği davası

0

ClientEarth’de yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Nilüfer Ağaç‘ın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

İklim raporlama görevlerini ilk kez test edecek olan dava Avustralya’da iki hissedar tarafından mahkemeye sunuldu.

Dava, iklim değişikliğinin finansal performansı üzerinde ortaya çıkabilecek riskler konusunda raporlamada başarısız olduğu gerekçesiyle, ülkenin en büyük şirketlerinden biri olan Avustralya Federal Bankası’na karşı açıldı. Bu açıklamanın Şirketler Yasası’na göre bir gereklilik olduğu savunuyorlar. İki hissedar, Federal Mahkeme’de davayı açan Avustralya Çevre Adaleti (Environmental Justice Australia-EJA) avukatları tarafından temsil ediliyor. EJA avukatları, bu davanın önemli bir emsal teşkil edebileceğini doğrularken, ClientEarth avukatları davanın dünya çapında bir standart oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Bu davayla, yetersiz iklim beyanı ilgili dava açma riski, şirketler için açık bir gerçek haline geldi. Yatırımcıların şirketlerden, iklim değişikliği risklerini – özellikle bu şirketlerin fosil yakıt sektörüne belirgin etkisi olduğu durumlarda – uygun şekilde beyan etmelerini istemeleri şaşırtıcı değil.

“Hissedarlar, iklim riskinin layıkıyla yönetildiğine dair güvence almadan sessizce durmakla yetinmeyeceklerdir. Büyük bir bankaya karşı açılan bu dava, bu tür davalarda küresel etkileri olabilecek yeni bir eğilime sinyal vermektedir.

‘’Şimdiden pek çok ülke Avustralya’ya benzer şekilde şeffaflık talep etmekte. Birleşik Krallık’ta bulunan İngiltere Bankası ve diğer finansal düzenleyiciler, bankalar ve sigortacılar gibi finans kurumların iklim riskini dikkate almaları konusunda açıklık getirdi.

‘’Bu tür davaların ortaya çıkmasını kısıtlamak için, iş dünyası liderleri yasal görevleri ve TFCD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures- İklim ile İlgili Finansal Beyanlar Çalışma Grubu) tavsiyeleri gibi gelişmekte olan endüstri standartları ile hızlıca tanışmalılar.

 

Haberin İngilizce orijinali

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Ağaç

 

(Yeşil Gazete, Client Earth)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.