Doğa MücadelesiManşet

Hasankeyf’teki dinamitli yıkıma karşı kendini kayalara zincirledi: Neden sesiniz çıkmıyor?

0

Hasankeyf’teki dinamitli yıkıma dair tepkisini dile getirmek ve yıkımı durdurmak amacıyla bölgeye giden HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, kendini zincire bağlayarak eylem yaptı. ‘İnsanoğlu insan kimliğimle buradayım’ diyen Aslan, yaşam savunucularına, doğa aktivistlerine Hasankeyf’e sahip çıkmaları çağrısında bulunurken, akademisyenlere de ‘Neden sesiniz çıkmıyor? Neden buraya gelip ses vermiyorsunuz?’ sorularını yöneltti.

Batman Hasankeyf’te yapımı süren Ilısu Projesi kapsamında tarihi kentin dinamitlerle patlatılmasına tepkiler sürüyor.

Dün yıkıma ilişkin yeni görüntüler paylaşılmış, belgesel yönetmeni Ali Ergül’ün servis ettiği görüntülerde, Dicle Nehri üzerinde kurulacak ve yaklaşık 100 kilometre alanda iklim ve tarih tahribatına yol açacak baraj yapımı için kayalık ve mağaraların dinamitlerle yıkıldığı görülmüştü.

Bunun üzerine açıklama yapan resmi makamlar, yıkım sırasında dinamit kullanılmadığını iddia etse de yapılan açıklamalar kentin doğal dokusuna zarar verdiği gerçeğini değiştirmiyor.

Duruma tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da bölgeye giderek bir eyleme imza attı.

Hasankeyf’e giden Aslan, kendisini zincire bağlayarak yıkıma karşı eylem yaptı.

HDP Batman Milletvekili Aslan eylemine ilişkin şunları söyledi:

Burada Sahabelere ait mezarlıklar vardır. Bunların dinamitlenmesi, bunların sular altında kalmasına gönlümüz vicdanımız asla el vermez, vermeyecektir. Şimdi Meclis tatilde diye bunu fırsat bilerek dinamitlenmesi herhalde tesadüf olmasa gerek. Tamamiyle bir tevafuktur. OHAL döneminde bunun yapılması bir tevafuktur. Belirlenmiş, önceden sistemleştirilmiş ve planlanmış bir eylemdir. Nasıl olsa Meclis tatilde diyorlar kimse bunu gündemleştirmeyecek, nasıl olsa OHAL var, kimse gelip eylem yapamayacak açıklama yapamayacak ve nasıl olsa işte HDP ‘Adalet ve Vicdan Nöbeti’ eylemlerinde onlar da orayla ilgileniyor. Harekete geçmelerini kabul etmeyeceğiz, buna müsade etmeyeceğiz. Dediğim gibi dinamitlenecek, bombalanacak, yakılacak, yıkılacak yerler varsa önce bizim bedenimizi ezmeleri gerekir. Çünkü bize halk bu anlamda tarihimize, kültürümüze sahip çıkmak için yetki vermiştir. Onu da bir tarafa bırakacak olursak ben insanoğlu insan kimliğimle buradayım. Ben bölge çocuğunun kimliğiyle buradayım. Ben Türkiye yurttaşı olarak buradayım. Ben dünyalı bir olarak buradayım. Ve ben Allah’ın kulu olarak sorumluluğumu, görevimi yerine getiren biri olarak burdayım.

Mehmet Ali Aslan, konuşmasının devamında ise yaşam savunucularına, doğa aktivistlerine çağrıda bulunarak “Hasakeyf’in çığlığına, feryadına ses vermeye” davet etti.

Akademisyenlere ve üniversitelere de çağrıda bulunan Aslan, ‘Neden sesiniz çıkmıyor? Neden buraya gelip ses vermiyorsunuz?’ sorularını yöneltti.

 

(Gazete Karınca)

You may also like

Comments

Comments are closed.