ManşetTarım-Gıda

Gökdelenlerin arasında nefes almak: Hasat Şenliği

0

İlk kez, 2014’te Galata Rum Okulu’nda düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde EkBiçYeİç ekibiyle tanışmıştım. Kentsel tarım ve ev bahçeciliğine dikkati çekmek isteyen ve doğal üretim bilincini artırmayı amaçlayan bir sosyal girişimdi. Bienale özel, ücretsiz ve herkesin katılımına açık “Ek Biç” adlı bir kütüphane kurulmuştu.

2. İstanbul Tasarım Bienali’ndeki Ek Biç kütüphanesinde ekitğim pazı ve maydonoz fidanı

Önümde duran boş saksılara, büyüdüklerinde EkBiçYeİç’in mutfağında hazırlanacak olan yemeklere lezzet katacak maydonoz ve pazı fideleri ekmiştim. Bu sayede kişisel tüketim zincirimde küçük bir kırılma yaratmış, sürdürülebilir tarım ve kent bahçeciliği hakkında bilgi sahibi olmuştum. Hayatımda bir ilkti ve etkinlikten çok güzel duygularla ayrıldığımı anımsıyorum. 3 yıl aradan sonra ekiple yolumuz Akmerkez’de kesişti. Yeşil Gazete olarak Alper Tolga Akkuş ile şenlikteydik. Bize orada tesadüfen rastlaştığımız Roma Bostanı’ndan Aybike Zengin ve Zumbara’dan Meltem Şendağ da eşlik etti.

Akmerkez Üçgen Teras

Üç plazanın arasında bulunan alışveriş merkezinin çatı katının 750 m2’lik alanı sürdürülebilir tarım uygulamalarına ayrılmış. Üçgen Teras adı verilen alanda EkBiçYeİç işbirliği ile oturak domates, çalı fasülyesi, bodur yeşillikler, salata yeşillikleri ve ayçiçeği, yer fıstığı, reyhan ve lavanta gibi meyveler yetiştirilmiş.

Terastaki bahçeden toplanan taze sebze-meyveler ve bu ürünlerden yapılan yiyecek-içecekleri tatma imkanı bulduk.

Salı günü (15 Ağustos) gerçekleşen ve katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte permakültürcü Shaul Shaham mikro-filiz yetiştirme tekniklerini anlatırken Begüm Atakan fermente salatalık turşusu yapımının, Nar Anne de (Nardane Kuşçu) sos yapımının püf noktalarını paylaştı.

Sunumların ardından klasik müzik dinletisi eşliğinde Begüm Hanım’ın tarifini verdiği turşuları tattık ve çok beğendik.

Begüm Atakan’dan fermente salatalık turşusu tarifi

26 Mayıs’tan 10 Temmuz’a kadar geçen zamanda çatıdaki bahçeden 30 kg ürün elde edilmiş, ilerleyen zamanda da salatalık ve kabak türü sebzelerin hasadı yapılacakmış. Sürdürülebilir tarımı merak edenler için bu tarz girişimlerin daha da yayılması ve desteklenmesi temennisiyle.

Hasat Şenliği’nde mini bir ekoloji buluşması da kendiliğinden oluştu: Aloer Tolga Akkuş (Yeşil Gazete), Aybike Zengin (Roma Bostanı) ve Meltem Şendağ (Zumbara)

Şenliğin tanıtım bülteninden: Sürdürülebilir tarım nedir?

Kimyasal gübrelerin ve ilaçların toprağı zehirlemediği, fosil yakıtların havayı kirletmediği ve suyun aşırı tüketilmediği bir yöntem olarak uygulanıyor.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.