İklim KriziManşet

Orman yangınları Güney Avrupa’yı esir aldı: Yunanistan, Korsika ve Portekiz alevlere teslim!

0

Küresel iklim değişikliği ile artış gösteren sıcak hava dalgaları Güney Avrupa’yı vurdu. Atina’nın 45 km kuzeydoğusundaki Kalamos tatil merkezinde başlayan ve hızla yayılan yangın Evia Adası’ndan görüntülendi.

Hafta başında Yunanistan’da itfaiyeler 90’dan fazla yangınla mücadele etti. Kuru rüzgarlar ve sıcak hava Atina, Mora yarımadası ve İyonya adaları Zakintos ve Kefalonya‘da yangınların çıkmasına sebep oldu. Başkent Atina’nın kuzeyinde bulunan Varnavas Köyü yakınlarında ve Kalamos’ta çıkan yangına yerliler müdahale etti. Yangın sırasında alevler ve çıkan duman kilometrelerce uzaklıktan görüldü.

İtfaiye erlerinin yanı sıra yangın uçakları ve yangın helikopterleri kontrol altına almak için yoğun mesai yaptı. Yangın söndürme çalışmalarına askeri personel de destek verdi.

Kalamos’taki yangında düzinelerce ev yerle bir oldu. Acil durum ilan edilen bölgede, yerleşimciler tahrip olmuş evlerinden kişisel eşyalarını topladı.

Portekiz’in orta kesimlerinde çıkan orman yangınında Caboucı Köyü de etkilendi. İtfaiye erleri yangını kontrol altına almakta güçlük geçti.

Ferreira do Zêzere’deki orman yangınına Canadair CL-215 model yangın uçaklarıyla müdahale edildi.

Portekiz’de bulunan Outeiro do Forno Köyü’nde birçok yerleşim yeri kül oldu.

Korsika adasında Cap Corse ve Nonza’nın kıyı kesimlerinde başlayan orman yangını ise en az 350 hektarlık alanı etkisi altına aldı.

Pietracorbara’da evlerinden tahliye edilen yerliler geceyi sokakta geçirdi.

Araların çoğunlukla tatilcilerin bulunduğu 700 kişi şiddetli rüzgarla yayılan yangın sebebiyle adadan tahliye edildi.

 

(Yeşil GazeteGuardian)

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.