Günün Manşetiİklim KriziManşet

Levent Kurnaz, Ümit Şahin ve Baran Bozoğlu Teke Tek’te iklim değişikliğini anlattı

0

Gazeteci-yazar Fatih Altaylı’nın hazırlayıp sunduğu “Teke Tek Özel” programında bu haftanın gündemi küresel iklim değişikliği ve etkileriydi.

HaberTürk TV’de yayınlanan programda, dünya küresel iklim değişikliğinin hangi aşamasında?, küresel ısınma ile birlikte dünyayı ve Türkiye’yi bekleyen tehlikeler neler?, dünyadaki canlı türleri küresel iklim değişikliğinden nasıl etkilenecek?  sorularına yanıt arandı.

https://www.youtube.com/watch?v=Jx5gCNVXabE

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Açık Radyo Programcısı, Yeşil Gazete editörü ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin ve Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Altaylı’nın sorularını cevapladı.

İklim değişikliğinin fırtına, kasırga, sel, kuraklık, tayfun, hortum oluşmasının ve deniz seviyesinin yükselmesinin sıklığını ve şiddetini artırdığını anlatan Dr. Ümit Şahin, küresel ısınmasının önüne geçilmesine çözüm olarak düşük karbonlu ekonomi modelini ve karbonsuzlaşmayı işaret etti. Konuşmasında Paris İklim Anlaşması’na da değinen Şahin, bütün dünya ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacaklarına dair sözler verseler de bunların çok zayıf olduğunu, sözler tutulsa dahi dünyanın 3 derece ısındığını ifade etti.

İklim değişikliğinin canlı türleri üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye’de sıcaklıkların artmasıyla beraber sıtmanın yayılma alanının da gittikçe kuzeye doğru ilerleyeceğini söyledi. 5 yıl sonra sıtma konusunun gündemimizde olabileceğini söyleyen Kurnaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında 2050 yılında sıtmanın ABD ve Türkiye’nin başına çok büyük bela açacağını anlattı.

Baran Bozoğlu ise konuşmasında enerji verimliğinin artırılmasının önemine değindi. Sera gazı emisyonlarının tüketim alışkanlıklarından kaynaklandığının görüldüğünü söyleyen Bozoğlu, dünyadaki enerji üretiminin yüzde 85’i fosil yakıtlara, yüzde 3,4’lük kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığını, tüketimin azaltılarak planlamanın yeniden yapılmasının gerekli olduğuna vurgu yaptı.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.