ManşetTürkiye

Dersim’deki orman yangınına Tunceli Barosu’ndan suç duyurusu

0

Dersim merkez ve bağlı ilçe kırsalında, altı bölgede dün sabah saatlerinde başlayan orman yangını devam ediyor. Yangınların, sürdürülen askeri operasyonlar sırasında kullanılan mühimmatlar nedeniyle çıktığını belirten, Tunceli Barosu Başkanı Avukat Barış Yıldırım, il sınırları içinde çıkan yangınlara sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Valilik’ten sosyal medyadaki bazı fotoğraflara yalanlama

Tunceli Valiliği ise, sosyal medyada paylaşılan orman yangınlarıyla ilgili fotoğraf ve videolarla ilgili yazılı açıklama yaparak, söz konusu görüntülerin Dersim ile alakası olmadığını belirtti.

Valilik, Hozat-Aliboğazı, merkez-Kutuderesi ile Munzur Vadisi-Bali Deresi mevkilerinde şiddetli çatışmalar yaşandığını ifade ederken, Hozat-Aliboğazı mevkiinde meydana gelen orman yangınının Orman İşletme Müdürlüğü yangın ekipleri tarafından söndürüldüğü, Merkez-Kutuderesi ile Munzur Vadisi-Bali Deresi bölgelerindeki yangınlara ise devam eden operasyonlar nedeniyle müdahale edilemediği belirtildi.

Suç duyurusu gerekçeleri

Tunceli Barosu Başkanı Yıldırım da yangınlarla ilgili suç duyurusunda, Anayasa’da ve Orman Kanunu’nda ormanların korunmasına dair devletin sorumluluklarından bahsetti ve şikayetçi olma gerekçeleri arasında özetle şu maddeleri sıraladı:

-Yangınların meydana geldiği orman sahalarına yakın alanlarda meskûn olan yöre halkının anlatımına göre bahsi geçen yangınlar genellikle askerî operasyonlar sürecinde kullanılan mühimmatın etkisi ile çıkmaktadır. Ormanlık alanlarda yangın çıkarması kuvvetle muhtemel olan ağır silahların kullanılması ve bu alanların, yangın çıkaracağı bilinmesine rağmen bombalanması ağır bir hukuka aykırılık ihtiva etmektedir.

-İlimizde meydana gelen orman yangınlarına söndürme amaçlı olarak (güvenlik gerekçe gösterilerek) müdahale edilmediği belirtilmektedir. Anılan durum hukuk açısından vahim bir duruma işaret ettiği gibi Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan anayasal hukuk devleti olgusunu da ağır bir şekilde ihlâl etmektedir.

-Yöremizde meydana gelen orman yangınlarındaki süreklilik sadece ormanların değil genel olarak ekolojinin, çevrenin ağır tahribine de sebebiyet vermektedir. İlimizde Munzur Vadisi Millî Parkı gibi doğa koruma statülerine sahip özellikli alanlarında bulunduğu nazara alındığında meydana gelen yangınların neticeleri daha iyi algılanabilir. Ki millî park alanında da sıklıkla yangın çıktığı bilinmektedir.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.