ManşetTarım-Gıda

Zehirli yumurta krizi 12 ülkeye yayıldı, AB komisyonu toplanıyor

0

Ağustos ayının ilk haftası patlak veren fipronilli yumurta salgını 12 ülkeye yayıldı. Çıkış noktasının Belçika olduğu belirtilen salgında, Almanya, Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya, İsveç, İngiltere, Lüksemburg, Romanya, Slovakya ve Danimarka’da da fipronile rastlandı.

Romanya’da yetkililer, bir ton fipronil bulaşmış sıvı yumurta sarısı tespit etti. Slovakya’da da fipronil bulaşmış 20 palet hazır haşlanmış yumurta tespit edildiği ve söz konusu yumurtaların Almanya üzerinden Hollanda’dan ihraç edildiği bilgisi verildi. Danimarka’da ise Belçikalı bir tedarikçiden alınmış 20 ton fipronilli yumurtanın cafe, yemekhane ve yemek şirketlerine dağıldığı açıklandı. Romanya ve Slovakya zehir içeren yumurtaların yayıldığı ilk Doğu Avrupa ülkeleri oldu.

Yeşiller Partisi’nden soru önergesi

Rheinischen Post gazetesinin haberine göre, daha önce ülke genelinde yaklaşık 10 milyon yumurtaya fipronil bulaştığını tahmin ettiklerini açıklayan Almanya Federal Tarım Bakanlığı bu rakamın 10 milyon 700 bin olabileceğini tahmin ediyor. Gazete haberini, Yeşiller Partisi‘nin Federal Tarım Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesine dayandırıyor.

Yumurta salgını kapsamında Belçika ve Hollanda’da eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Hollandalı yumurta üreticisi Chickfriend şirketinin iki müdürü tutuklandı. Başlatılan soruşturmaların merkezinde ise yasaklı olan fipronil, Dega- 16 adlı dezenfektan maddeye karıştırdığından şüphelenilen Belçikalı bir şirket bulunuyor.

AB komisyonu toplanıyor

AB Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu yetkilisi Vytenis Andriukaitis, skandalın yayıldığı ülkelerin ilgili bakanlıkları ve birimleriyle bir kriz toplantısı yapılacağını açıkladı. Andriukaitis, toplantının skandala yönelik tüm olguların bir araya getirilmesinin ardından yapılacağını ifade etti. AB Komisyonu yetkilisi hali hazırda fipronilli yumurtaların en fazla etkilediği Almanya, Belçika ve Hollanda’nın ilgili bakanlarıyla görüştüklerini aktardı.

Kedi, köpek gibi ürünlerinden faydalanılmayan ya da kesilmeyen hayvanlara pire, kene, bit gibi parazitlerin bulaşmasını engellemek için kullanılan fipronil, yumurtalara bulaşması sonucu patlak veren skandalın daha fazla ülkeye yayılmasından endişe ediliyor.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.