Doğa MücadelesiManşet

Lapsekili köylüler taş ocağı için çed yapılmasına geçit vermedi

0

Çanakkale Lapseki’ye bağlı Şahinli Köyü’nde, Kurtyapı Hafriyat İnş. ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 20065089 Nolu Bazalt Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artırımı projesi için ÇED sürecinin ilk ayağı olan Halkın Katılım Toplantısı’nın yapılmasına bölge halkı izin vermedi.

Çanakkale Olay’dan Eren Aşnaz’ın haberine göre Şahinli Köy kahvehanesinde gerçekleştirilmek istenen toplantıya direnen köylüler  proje kapsamında sürdürülen inşaa faaliyetleri nedeniyle uzun süredir evlerinin çatlaması, sularının çamurlu akması gibi madenin olumsuzluklarını birebir yaşayan köylüler toplantı için gelen yetkililere sert tepki gösterdi.

Köylülerin istemediği ve köylerinden gitmeleri yönünde ikaz ettiği yetkililer ile köylüler arasında kısa süreli bir arbede dahi yaşandı. Olayın ardından yetkililer, köylülerin tepkisi üzerine toplantıyı yapamadan jandarma korumasında gitmek zorunda kaldılar. Köylüler ve Çevre Platformu’nun öncülük ettiği STK’lar tarafından toplantının yapılamadığına dair tutanak tutarak imzalandı.

Çanakkale Çevre Platformu sözcüsü Aytekin Er, Şahinli ÇED toplantısının köylünün büyük bir protestosu sebebi ile yapılamadığını belirterek şöyle konuştu:

“Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen arkadaşlar toplantının sonunu getiremeden ortalığın karışmasından dolayı gitmişlerdir. Ellerindeki tutanak ile ilgili herhangi bir bilgimiz de yok.

Biz Çevre Platformu olarak ve STK’lar ile oradaydık. Köylünün madeni istemediği ve madenin hayatlarını ne kadar çekilmez bir hale soktuğu köylünün tepkisinden belli oldu. Köylü tarafından verilen sert tepki sonucu yetkililer, jandarma eşliğinde oradan uzaklaşmak zorunda kaldı.

Daha sonra Muhtar Azaları, Kooperatif Başkanları ve STK’lar olarak ayrı bir tutanak tutarak imzamızı attık. Köylü bir bütün halinde, köylerinde 250 bin tonluk taş ocağının iki buçuk milyon tona çıkmasını istemiyorlar. Göz önündeki olumsuzlukların daha da büyümesini istemiyorlar. Köylü ile daha sonra toplantı yapılarak bilgilendirme yapılmıştır.

Bugünkü durum bundan sonraki mücadelenin daha güçlü olacağını gösteriyor.”

 

(Çanakkale Olay)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.