Ekolojik YaşamManşet

Kuşadası’nda çevre buluşması

0

Kuşadası Caferli Köyü’nde JES ve bölgeye etkilerinin konuşulduğu, ‘Gelin Çevre Konuşalım’ sloganıyla düzenlenen Kuşadası Çevre Buluşması, 5 Ağustos Cumartesi günü gerçekleşti.

Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Aydın Çevre Platformu (AYÇEP), Söke Çevre Platformu ve Kuşadası Çevre Platformu tarafından düzenlenen “Kuşadası Çevre Buluşması”nda, güzel sanatların farklı dallarından sanatçılar, Caferli Köyü sokaklarında resim, karikatür, fotoğraf ve seramikten eserlerini sergiledi, yazarlar kitaplarını imzaladı.

Buluşmada el sanatları ürünleri sergilendi, dantel, iğne oyaları kullanılarak yapılan giysilerin tanıtıldığı defile düzenlendi. Tekin Karadağ ya da namı diğer Ozan Toprakcan’ın Zeytin Ağacı ve Ballı İncirim isimli bestelerini söylediği etkinlikte, Ekrem Ataer ve Tolga Çandar sahne alarak türküler söylediler. Zeybek türkülerinde izleyiciler zeybek oynadılar.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer mazeret bildirerek etkinliğe katılmadıkları için, etkinlik programında yer alan ‘Yerel Yönetimler ve Çevre Duyarlılığı’ konulu panel gerçekleşemedi.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Prof. Dr. Pınar Okyay, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Barış, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve Efeler Belediyesi Meclis Üyesi İsmail Türkbay’ın konuşmacı olduğu panelde, Jeotermal enerji santralleri (JES) ve bölgemize etkileri konuşuldu.

Özellikle Denizli ve Aydın bölgesinde jeotermal enerji santralleri göre halkının ve çiftçilerin tepkisini çekiyor. Etkinlikte aniden başlayan ve kısa süren şiddetli yağmurun ses düzenini bozması üzerine panelistler, kalabalık kitleye seslerini duyurabilmek için konuşmalarını masanın üzerine çıkarak sürdürdüler.

Yoğun ilginin olduğu etkinlikte konuşan Aydın Çevre Platformu Başkanı ve Efeler Belediye Meclis Üyesi Mehmet Vergili, “Buharkent’in Kızıldere köyünden Didim’in Akbük’üne kadar jeotermalci talancılar gelmişler işgal etmeye çalışıyorlar” dedi. Jeotermalin zararlarının artık Aydın halkı tarafından yaşanarak öğrenildiğini söyleyen Vergili, işgalcilerin ancak halkın mücadelesi ile kovulabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Pınar Okyay ise bilim insanlarının jeotermallerin etkileri üzerine daha fazla çalışma yapması gerektiğini dile getirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Barış ise, jeotermallerin tarım alanlarına zarar verdiğini, havaya salınan gaz buharlarının iklim değişikliğine neden olduğunu hidrojen sülfür gibi gazların ise hava kirliliğine yol açtığını anlattı.  Barış:”Derler ki: Biz Aydın’da tarıma zarar vermiyoruz. Onlar bunu külahıma anlatsınlar. Açtıkları kuyular, kurdukları santrallerin hepsi tarım arazileri üzerinde. Tarım alanlarını talan ettiler” dedi.

Kuşadası’nın ekolojik, biyoçeşitlilik açısından zengin bir bölge olduğunu dile getiren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Güzelçamlı milli parkının yaslandığı Samson dağlarına yapılan rüzgar enerji santrallerini ve alt kısımlara açılmaya çalışılan jeotermallerin doğaya ve insana zararlarını anlattı.

 

(Evrensel)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.